Вучић: Србија је стуб стабилности у региону

3038596_standard-vucic-t
Премијер Србије Александар Вучић оценио је да је Србија стуб стабилности у региону и да чини најбоље у вези процеса преговора са Приштином. Држава је добро реаговала за време поплава и сада је потребно обновити делове земље, посебно у централној и западној Србији, а новац треба трошити на што је могуће искренији и транспарентнији начин, навео је Вучић.Албански политичари са Косова, међутим, нису желели да нас виде због њихове предизборне кампање и унутрашњих питања, рекао је премијер и изразио уверење да ће са њима, веома брзо, бити направљен напредак по тим важним питањима.
Везано за предстојеће парламентарне изборе на Косову и Метохији, Вучић је рекао да нема сумње да Србија никада није позвала на бојкот гласања, што је веома битно.
Он је објаснио да разговара са српским становништвом на Косову и рекао да ће Заједница српских општина бити формирана током идућег месеца.
Истовремено, рекао је да ништа не зависи од Београда већ од исхода избора на Косову, али да смо спремни на преговори и да је „апсолутно сигуран да ће идућег месеца бити постигнут договор“.
Вучић је подсетио да је прва посета иностранству била посета Сарајеву како би подржао интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине, иако Србија има посебне везе са РС.
„Немамо проблем да упутимо поруку свим грађанима Босне да ми као Србија поштујемо територијални интегритет Босне“, објаснио је Вучић, додајући да Београд има и одличне односе са Македонијом.
„Верујем да Србија постаје нешто као стуб стабилности, за разлику од онога што је била раније. Чинимо најбоље да се постигне регионална стабилност и уверен сам да то добро радимо“, нагласио је он.
О евроинтеграцијама
Упитан да ли је за велико проширење ЕУ пријемом свих земаља западног Балкана, српски премијер је указао да је у многим аспектима наша земља лошија од других, али у многим областима боља од других и да жели да се оцењује као Србија.
„Ако би нас све ставили заједно онда би то значило да би платили за неког ко није одрадио свој посао. Ми смо далеко напреднији од неких држава региона, и била би то стравична порука српском становништву пошто би установило да не би постигли чланство у ЕУ ни наредних 15 година“, истакао је Вучић.
Он је рекао да верује да је могуће, и да ће Србија учинити своје најбоље, како би свој посао на путу у ЕУ завршила до 2019.
Вучић је подсетио да не зависи све од Србије, већ од Немачке, Аустрије и других чланица да ли ће прихватити Србију или не.
Вучић је казао да се чини најбоље како би се променио начин размишљања, додавши да му није тешко да каже да је правио многе грешке и да је боље признати грешко него их понављати.
„Било је очигледно да нисмо признали и разумели шта се десило након пада Берлинског зида. Нисмо деловали у сагласности са свим што се дешавало у Европи. Сви ми нисмо разумели промене и наравно за то смо платили стравичну цену и сада морамо мењати наш начин размишљања и морамо веома тешко радити“, објаснио је он.
Према његовим речијма, морамо бити много савеснији и ангажованији, јер ако будемо у стању да то учинимо, онда би решили све наше проблеме.
Показана права солидарност
Вучић је нагласио да ништа не пада с неба и да, када је данас реч о катастрофалним поплавама, грађанима треба да се каже да ће помоћи међународна заједница и ЕУ, али да на крају ипак морамо сами да се извучемо из тога.
Говорећи о поплавама, премијер је истакао да се не може све предупредити, и да је показана права солидарност, марљивост и ангажман у помоћи онима који су били у опасности.
Вучић је оценио да је држава добро реаговала и да је сада потребно обновити делове земље, посебно у централној и западној Србији, као и да је потребно новац трошити на што је могуће искренији и транспарентнији начин, и да то морају видети грађана.
У вези Украјине Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет и суверенитет те земље као члана УН, што је у сагласности са вредностима ЕУ и Копенхашким одлукама, као и свим другим међународним правилима.
Он је рекао да Србија није увела никакве санкције Русији јер има пуно економских и политичких разлога за то, али да то не значи да подржава све кораке Русије.
Упитан да ли ће 28. јуна бити у Вишеграду на обележавању стогодишњице Сарајевског атентата, Вучић је казао да још не зна где ће бити тог дана, можда у Београду, можда у Вишеграду и можда у Сарајеву, а можда и на сва три места.
Србија је демократска земља
Премијер Вучић је изјавио да је Србија потпуно демократска земља у којој нема цензуре и да Влада Србије није учинила ништа што је наведено у саопштењу ОЕБС.
Поводом дискусије у вези слободе медија у Србији са представницом ОЕБС-а за слободу медија Дуњом Мијатовић, Вучић је нагласио да је са њом веома отворено разговарао и отворено рекао да су сва три примера која је навела „чисте лажи“.
„Апсолутно сам у праву. Нису имали ниједан доказ. Сада истражујемом веома важан случај сајта ‘Пешчаник’ и имамо и резултате. То наравно није чињено од стране владе, већ приватних предузећа. Чекам још један дан да то и полиција јавно каже, и да ће те људе кривично гонити“, подвукао је премијер.
Вучић је истакао да влада није учинила ништа што је наведено у саопштењу ОЕБС, подсећајући да се радило о дневнику Блиц, који није под контролом владе, већ „Аксел Шпрингера“ и „Рингијеа“, који су негирали да је било притисака власти.
Када је реч о сајтовима који су наведени, који, како је додао Вучић, нису ни важни и за које никада није ни чуо, њима се ништа није ни догодило.
„Ми смо потпуно демократска земља и нема никакве цензуре у Србији, и чинимо најбоље да људе у свету уверимо у то“, нагласио је премијер.
Вучић је негирао да би оптужбе могле имати везе са „његовом политичком прошлошћу, јер је био министар информисања у бившој Југославији када су тлачени медији, рекавши да је већ 2001. прихватио све своје грешке“.
Премијер је најавио да ће у Скупштину Србије ући три нова закона о медијима, који су у пуној сагласности са одлукама Европске комисије и који ће још током овог месеца бити усвојени.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com