Афера "Азотара", ухапшени Ђурић и Тришић

3103967_djuric-ttt
Власник „Зекстре“ и председник Управног одбора Ветеринарског завода Драган Ђурић, власник и директор ДОО „Актер“ Тихомир Тришић и власник ДОО „Сташа“ Милан Дивљак ухапшени су због сумње да су малверзацијама приликом продаје ђурбива оштетили панчевачку „Азотару“ за 7,5 милиона евра, сазнаје РТС.
Акцију хапшења извели су припадници МУП-а у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, у наставку расветљавања злоупотребе у 24 спорне приватизације.
Ђурић је у поступцима приватизације купио више предузећа у Србији и Републици Српској, између осталих Ветеринарски завод у Земуну 2005. године, издавачку кућу „Нолит“, „Оптику“, трговинска предузећа „Савремена“ и „Шумадија“, Фабрику јестивог уља у Градишту, Робну кућу „Боска“ у Бањалуци.
Притворен је средином јануара ове године под сумњом да је од 2006. до 2010. године злоупотребом положаја одговорног лица омогућио конзорцијуму „Зекстра–Банкоп“ прибављање имовинске користи веће од 200 милиона динара.
Из притвора је пуштен 23. јануара јер је Специјалном суду достављен доказ да је положио јемство од два милиона евра.
Случај је био у жижи јавности, између осталог, и зато што је тадашњи министар без портфеља задужен за европске интеграције и председник Извршног одбора СПС-а Бранко Ружић изјавио да верује у Ђурићеву невиност, након чега је уследила реакција Александра Вучића, тада првог потпредседника Владе, који му је поручио да, ако му се не свиђа како ради држава, може да изађе из Владе, преноси Танјуг.
На бројне медијске спекулације које су се потом појавиле, Ружић је реаговао коментаром да он „не седи на две столице“.
Спортској јавности Ђурић је познат као председник Фудбалског клуба Партизан. На челном месту тог клуба налази се од јула 2008. Иако се фебруара ове године појавила информација да је поднео оставку на то место, чини се да ту функцију и даље обавља.
Ђурић је самосталан посао покренуо док је студирао, и то у Старој Пазови, када је, по наводима медија, у гаражи отворио занатску радњу с два запослена.
Најпре је производио индустријску пластику, а потом осамдесетих започиње производњу конфекције.
„Зекстра“, која је заступник познатих италијанских фирми „Дизел“ и „Макс Мара“, 2003. године добила је међународну награду за квалитет и дизајн у Женеви. Новембра прошле године, завршен је преткривични поступак у случају приватизације Ветеринарског завода „Земун“.
У извештају Савета за борбу против корупције, који је достављен МУП-у Србије и који је био полазна основа за преткривични поступак, наведено је да конзорцијум „Зекстра–Банком“, који је купио Ветеринарски завод, није фактички ни постојао када се пријавио на тендеру. Конзорцијум „Зекста–Банком“, на чијем челу је био Ђурић, купио је завод за 9,1 милион евра.
Завод је основан 1938. године, а продат је у трећем покушају, након што је замењен комплетан Управни одбор те фирме.
Прва продаја није успела, па је Агенција за приватизацију променила услове, инсистирајући да фирма која је заинтересована за куповину мора да се бави производњом хране односно трговином хране за животиње или производњом фармацеутских производа и њиховом трговином најмање годину дана.
Влада Србије је децембра 2004. године, на предлог Министарства привреде, увела привремене мере у Заводу због опструкције приватизације. Према наводима медија, неплаћени порез „Зекстре“ износи више од 3,3 милиона евра.
„Зекстра група“ запошљава око 3.000 радника. Случај приватизације Ветеринарског завода „Земун“ налазио се на списку 24 спорне приватизације чије је преиспитивање тражила Европска комисија априла 2012. године.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com