Бандић и сарадници ноћ провели у полицији

Bandic
Загребачки градоначелник Милан Бандић, који је заједно са више сарадника ухапшен у недељу због сумње за корупцију, ноћ је провео у полицији у коју је одведен пошто је до два ујутро трајао претрес његовог стана у Загребу.
Уз Бандића су ухапшени и његов блиски сарадник, председник управе „Загребачког холдинга“ Слободан Љубичић и предузетник Петар Припуз, власник фирме ЦИОС која се бави сакупљањем и примарном прерадом индустријског отпада.
Они су такође ноћ провели у полицији, а данас ће да их испита истражни судија, јавља Бета.
Према незваничним информацијама, уз Бандића, Љубичића и Припуза ухапшено је још 16 особа, већином из загребачке градске управе.
Заменица градоначелника Сандра Шваљек изјавила је да је најважније да у овом тренутку град функционише и поручила да нема разлога за бригу.
Полиција је потврдила да је ухапшено више особа због низа коруптивних радњи, злоупотребе положаја и овлашћења и трговање утицајем. Још се званично не зна о којим кривичним делима је реч.
Спекулише се, међутим, да се истрага против Бандића, Љубичића и Припуза повезује с пословима збрињавања отпада у корист ЦИОС-а, малверзацијама са земљиштем, али и сумњивим запошљавањима.
Наводно се истражује и неплаћен порез за Бандићеву кампању за председника Хрватске 2009. године, када је у другом кругу поражен од актуелног председника Иве Јосиповића, кандидата Социјалдемократске партије (СДП).
Хрватска радиотелевизија јавила је да је наводна мета истраге уговор Града с фирмама у Припузовом власништву у вредности око 7,5 милиона куна.
Име Милана Бандића већ годинама се повезује с бројним аферама у граду, а на све то уобичајено је одговарао: „нека институције раде свој посао“.
Хрватски електrонски медији јављају да је против Бандића у протеклих неколико година подигнуто више кривичних пријава, али да до сада ни по једној надлежни органи нису реаговали.
Портал Индекс наводи списак од 20 афера у које је, сумња се, био умешан загребачки градоначелник – од замене градског земљишта за земљиште неких приватних фирми, до изградње монтажних јавних тоалета, које је јавност, због трошкова, назвала „златним ве-цеима“.
Да је Бандић под истрагом сазнало се средином ове године, када је саборски Одбор за унутрашњу полицију и националну безбедност проверавао поступање полиције према бившем министру финансија Славку Линићу.
Милан Бандић рођен је 1955. у Грудама, у Босни и Херцеговини, а у Загребу је завршио Факултет политичких наука.
Био је један од оснивача СДП-а, али је из ње избачен пошто се мимо страначке воље кандидовао за председика Хрватске.
Изгубио је у другом кругу од актуелног председника Иве Јосиповића, званичног кандидата СДП-а.
Иако се чинило да је после тог пораза ослабио, Бандић је на последњим локалним изборима освојио пети мандат градоначелника Загреба, а његова листа највише одборника у Градској скупштини.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com