Без бриге због осцилација курса динара

Jorgovanka
Осцилације курса динара не би требало никога да забрину, рекла је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић за РТС. Из међународног окружења већ долазе стабилизујући ефекти а постоји и велико интересовање за српске хартије од вредности, истакла је гувернерка.
Јоргованка Табаковић је рекла гостујући у Дневнику РТС-а да је курс динара две године био стабилан, али да то није била тема – већ је тема била инфлација.Како је истакла, сада када се инфлација креће на најнижим историјским границама, тема је курс динара.
Напоменула је да се отворила „неразумна кладионица“ у којој се без утемељења типује на курс динара, а она не би подстицала читање таквих вести.
Јоргованка Табаковић је нагласила да је реч о појавама које не би требало никога да забрину.
Како је рекла, њен тим даје све од себе и процењује све ефекте, па и оне који долазе из међународног окружења и који су већ стабилизујући.
Навела је и да би требало да нас охрабри то што је на јучерашњој аукцији показано велико интересовање страних инвеститора за хартије од вредности. Према њеним речима, због тога већ два дана имамо миран курс, нижи од 119 динара за евро, без интервенција НБС.
Јоргованка Табаковић је рекла и да НБС нема циљану вредност динара, већ да је циљ стабилност и одржавање стабилности валуте. Напоменула је и да НБС има механизме да одржава динар стабилним.
Гувернерка је навела и да нам наруку иду околности попут јучерашње посете гувернера Централне банке Кине.
Објаснила је да је кинески гувернер навео да су кинеске банке спремне да учествују у финансирању државних хартија од вредности, што је доказ да постоји поверење у Србију.
Говорећи о државном финансирању дефицита, гувернерка је рекла да оно свима прави проблем и да је то последица превеликог трошења које се одражава и на курс.
Навела је да може да очекује најодговорније мере и потезе од Владе да се дефицит врати у одрживе оквире како бисмо били кредибилна држава која може да измирује обавезе.
Јоргованка Табаковић је рекла и да не даје савете Влади, али да храбри Владу да спроведе мере које су дуго одлагане и које су заиста неопходне.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com