Без договора у Бриселу

A
Дијалог у Бриселу завршен без договора о правосуђу и Заједници српских општина. Следећа рунда 12. фебруара. Приштинска страна још инсистира да се у надлежност Основног суда у Митровици, поред четири српске општине, укључе и три већински албанске општине јужно од Ибра, рекао премијер Ивица Дачић, после састанка.
Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине у Бриселу завршен је без договора о најважнијим питањима.
„Нисмо успели да дођемо до договора и постоје значајне разлике у ставовима“, изјавио је председник Владе Србије Ивица Дачић, након нешто мање од два сата разговора са косовским премијером Хашимом Тачијем у Бриселу.
Дачић је објаснио да приштинска страна, на челу са Тачијем, још инсистира да се у надлежност Основног суда у Митровици, поред четири српске општине, укључе и три већински албанске општине јужно од Ибра.
„Тиме се ремети заступљеност по етничкој структури која је раније договорена“, рекао је Дачић новинарима након дијалога.
Он је додао да ће се разговори о правосуђу, као и предстојећим парламентарним изборима у Србији, наставити 12. фебруара након седнице Савета безбедности УН о Косову.
„Очекујемо да ћемо наћи практична решења“, рекао је Дачић.
Изјавио је да је српска страна изненађена покретањем поступка против лидера ГИ СДП Оливера Ивановића.
„Надамо се да то неће утицати на предстојеће поновљене изборе у северној Митровици“, изјавио је премијер.
Тачи је након изласка из зграде службе за спољне послове ЕУ у Бриселу кратко саопштио да договор није остигнут и да ће разговори бити настављени.
Вечерашњој 21. рунди присуствовао је и први потпредседник Владе Александар Вуцић.
Трилатерални разговор о нормализацији односа Београда и Приштине под патронатом високе представнице Кетрин Ештон почео је билатералним састанцима високе представнице ЕУ Кетрин Ештон са делегацијама Београда и Приштине. Затим је одржан и тројни састанак.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com