Без промене услова за повраћај ПДВ-а

3075042_bebe-t
Првог јула почиње нови рок за подношење захтева за повраћај ПДВ-а за беби-опрему. Родитељи ће захтеве подносити у надлежним пореским управама широм Србије, најкасније до 15. јула. До сада је породицама издато више од 20.000 решења за повраћај новца.
Услови се нису мењали. До друге године детета родитељима од ПДВ-а за беби-опрему може бити враћено највише 70.000 динара, и то за куповину кревеца, колица, ауто-седишта, столице за храњење, пелена и беби-хране.
То право и даље остварују породице чија примања не прелазе 80.000 динара месечно и чија вредност имовине није већа од 200.000 евра.
„Процедура није мењана и они родитељи који су скупљали рачуне од јануара, од почекта ове године, треба те рачуне да ископирају и запишу бројеве тих рачуна, заједно са захтевом који попуњавају у Пореској управи, предају само ту документацију и требало би у законском року да добију повраћај свог ПДВ-а“, Ангелина Радуловић из Удружења „Родитељ“.
Када се одређује ко може да добије новац од ПДВ-а не гледа се да ли има троје или петоро деце, јер месечни буџет од 80.000 није исти ако имате једно или више деце.
„Нажалост, када је донета одлука о признавању ПДВ-а на беби-опрему, држава је признала само тај цензус који је, према нашем мишљењу, пренизак. Ако имате троје деце и од тога две бебе, близанце на пример, не може бити исти износ као када имате само једно дете“, каже Радуловићева.
Како каже, у првој рунди преговора са државом, Удружење није успело да добије виши цензус, али се надају да ће током ове године то успети, преговарајући пре свега са Министарством финансија.
У прошлом року, родитељи су се жалили да им у пореским управама нису уважили рачуне за опрему коју су купили пре него што се беба родила.
„То је ‘ситница’ на коју је било заборављено приликом доношења тог акта. Срећом, то је исправљено и сада се признају и ти рачуни“, каже Ангелина Радуловић.
Кад је реч о новцу који су родитељи добијали у претходном року, ситуација је врло различита.
„Рекло би се да то зависи од тога колико су ажурне локалне пореске управе. Имамо ситуације где су родитељи веома задовољни јер су у веома кратком року добили решења, а затим им је уплаћен новац. Има ситуација где од фебруара, када је био претходни рок, није донето ни решење, а камоли исплаћен новац“, каже Радуловићева.
У Пореској управи су рекли за РТС да у претходном року није било кашњења, иако родитељи тврде супротно.
Иначе, од тренутка када родитељ преда захтев, према закону, Пореска управа решење мора да се донесе за 30 дана. Када се то решење достави, од тог тренутка новац мора бити исплаћен за 15 дана.
Дакле, потребно је нешто више од месец и по дана од предаје захтева до повраћаја новца родитељима.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com