Благојевић: ЕУ најзначајнији партнер у обнови

3104615_marko-blagojevic-t3
Укупна процењена штета изазвана поплавама износи милијарду и 532 милиона евра, изјавио је директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић и додао да ће најзначајнији партнер у обнови бити Европска унија.
Према Благојевићевим речима, план остаје исти као пре месец дана – сви они који су остали без крова над главом добиће куће, а половином августа почеће прва усељавања.
Благојевић је истакао да очекује да ће следеће недеље бити усвојен закон о обнови, преноси Танјуг.
Он је позвао општине да до пондедељка доставе списак, односно извештаје о категоризацији оштећења и броју лица којима је потебна помоћ и да сви они који их до тада не буду доставили неће ући у обрачун.
Ана Илић из Канцелрије за европске интеграције је, говорећи о помоћи међународне заједнице, истакла да је најзначајнији партнер ЕУ и да за сада можемо очекивати 30 милиона евра из пренамењених средстава и то је помоћ која ће бити усмерена на становање, директну подршку за пољопривредне произвођаче.
Она је рекла да смо у фази програмирња 50 милиона евра из предприступне помоћи из 2014. године. Навела је да су у току разговори са билатералним партнерима као што су Немачка, Шведска…
Благојевић је о истој теми рекао да су данас изнете конкретне информације, а да су све пре тога била нагађања.
„Ако скрпимо пар стотина милиона евра, ми смо на коњу“, рекао је Благојевић. Он је напоменуо да су на припремној конференцији у Паризу учествовале 43 земље и да ће оне следеће недеље саопштити колико средстава су спремне да издвоје за Србију.
Благојевић је напоменуо да је велика штета претрпљена у енергетици и да је само за санацију потребно преко 210 милиона евра.
„Поплава и клизишта су изазвали потпуно уништење више од 400 стамбених јединица, док је око 17.000 станова и стамбених јединица претрпело делимична оштећења“, рекао је Благојевић. Износ штете у стамбеном сектору се процењује на 227 милиона евра.
Када је реч о здравству, 74 објекта здравствене заштите укључујући и амбуланте, домове здравља, клинике, је оштећено а намештај и медицински материјал су том прликом уништени.
У области образовања штета је нанета на 35 предшколских, школских и средњошколских установа.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com