Благојевић: Процена штете 9. јула

3070791_blagojevic-t
Коначна процена штете од поплава, која ће укључити и мере превенције од те елементарне непогоде, биће завршена 9. јула, каже за РТС директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић.
Обнова оштећених кућа почеће у јулу, а требало би да буде завршена до септембра, рекао је Марко Благојевић, гостујући у Дневнику РТС-а.
На питање због чега обнова још није почела, Благојевић је рекао да има много ствари које ометају почетак, али да не можемо рећи да се не ради ништа, јер су започети процеси обнове који битно утичу на животе људи.
„Оно што нисмо још почели јесте обнова у пуном замаху – градња нових кућа, поправљање оштећених“, рекао је Благојевић и истакао да је неопходно најпре написати нова правила за јавне набавке и извођење радова.
„Када бисмо ишли према постојећим правилима, у овај посао бисмо могли да уђемо тек у септембру, а то себи не смемо да допустимо. А притом, не смемо да допустимо ни да интегритет читавог процеса обнове буде доведен у питање“, истакао је Благојевић.
Благојевић каже да ће са сарадницима предложити нови модел набавки, који би требало да допринесе убрзању процеса рада.
„Већ следеће недеље пред Владом би требало да се нађе тај нови закон који би, између осталог, требало да елаборира и тај нови систем набавки и процедура“, наводи Благојевић.
На питање како то да је Босна и Херцеговина већ проценила штету од поплава, директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима одговара да су раније, у сарадњи са међународном заједницом, и кренули у процес процене.
„Ми ћемо извештај имати 9. јула и процену које су то мере које држава треба да предузме да више никада Србију не задеси несрећа каква ју је задесила у мају“, прецизирао је Благојевић.
Говорећи о донаторској конференцији, Благојевић је истакао да је то прилика да се Србија обрати за помоћ партнерима из међународне заједнице.
„Да бисмо имали јак случај за ту донаторску конференцију, морамо да имамо и добар извештај, и то је управо овај извештај који ће бити готов 9. јула“, додао је Благојевић.
Када је реч о средствима која ће бити прикупљена на донаторској конференцији, Благојевић сматра да ће она бити вишеструко мања од обима штете.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com