Борба с последицама поплава

3212318_kladovo-t
На подручјима Кладова, Неготина и Мајданпека настављено је санирање последица поплава и клизишта уз помоћ инжењерских јединица Војске. За нормализацију живота у селима у источној Србији, мештанима потребне пумпе, али и помоћ добровољаца. Непроходан путни правац Брза Паланка – Кладово.
Проблема има у Грабовици, Текији и селима око Брзе Паланке. На подручју Мајданпека најтеже је у селу Бољетину. Комисија Владе Србије за утврђивање штете од елементарних непогода затражила је од локалних самоуправа и јавних предузећа да у најкраћем року доставе прелиминарне процене штете у тим општинама. Мештани села на истоку Србије покушавају да домове и живот врате у нормалне токове. Великих проблема и даље има у Текији, Подвршки, селима око Брзе Паланке. Село Грабовица у општини Кладово и даље је под водом. Од 600 кућа вода је продрла у 250.
Председник општине Кладово каже да су две тачке најкритичније – Текија и Грабовица. У Текији се отклањају последице бујичних потока, а у Грабовици се и даље боре се са подземном водом и село се налази у центру великог језера, за које кажу да је широко колиметар и дугачко три километра. Неопходне су пумпе којима ће се вода из језера извлачити ка Дунаву.
Грабовица је преполовљена, са једне стране је део села до кога се стиже само чамцима и комуникација између Кладова и Неоготина код Брзе Паланке је прекинута због срушених мостова.
Из Шабца данас стиже хуманитарна помоћ од 10 тона, а Ниш шаље грађевинске машине Кладову.
Начелник Општинске управе у Кладову Јован Стингић рекао је за РТС да у Грабовици вода опада али да нема процене када ће село бити ослобођено од воде.
У Великој Каменица је пуштена струја, али, како каже Стингић, пут није проходан, зато што су Грабовица, Љубичевац, Велесница одсечени због пада моста код Милутиновца. Очекује се постављање понтонског моста.
У Текији се настављају радови на рашчишћавању терена. Текијанци се надају да ће данас добити воду, а комисија отићи на брдо изнад Текије да виде каква је ситуација са клизиштем и да ли мештани треба да страхују од нових падавина.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com