Бржа реформа јавних предузећа

Zorana-Mihajlovic
Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић најавила је да ће Железнице Србије до краја године бити подељене на два предузећа. Србија мора да убрза реформисање јавних предузећа, поручила је министарка.
Железница до краја године мора практично да има два предузећа – за инфраструктуру и превоз путника и робе, рекла је Зорана Михајловић новинарима у Клубу посланика, и најавила да ће разговарати са делегацијом ММФ-а о реформи јавних предузећа, преноси Танјуг.
Министарка је рекла да је одлука о томе донета још у мају и да сада треба да се реализује.
Михајловић је истакла да ће влада врло брзо именовати новог директора Железница Србије на основу спроведеног конкурса и да ће то предузећа добити и извршне директоре, који ће имати задатак да се железнице што пре реформишу.
„Оно на чему се посебно инсистира (ММФ) је реформа железнице и проналажењу начина да смањимо субвенције том предузећу и да убрзамо реформисање“, каже Михајловић.
Она је навела да су реформе више започете у путевима него железницама и да ће ускоро се Коридори Србије припојити Путевима Србије, што ће омогућити уштеде од најмање 20 одсто.
Према неким проценама, спајање тих предузећа ће донети уштеде између 20 и 30 одсто и убрзати реализацију актуелних пројеката.
„Србија мора да убрза реформисање јавних предузећа“, поручила је Михајловић.
За неколико месеци почиње рушење 2.600 објеката
Михајловић је најавила да ће за неколико месеци почети рушење 2.600 бесправно изграђених објеката у Србији, за које је надлежно то министарство.
Министарство је задужено за рушење тих 2.600 објеката, док су за рушење осталих објеката надлежне локалне самоуправе, а укупно треба да буде срушено, према њеним речима, око 300.000 објеката.
„Да би ти објекти били рушени на основу закону мора да постоји довољна количина новца у буџету. Министарство имамо за ту неману 20 милиона динара до краја 2014. године, а за 2015. ће бити много више“, рекла је Михајловић новинарима.
Она је објаснила да ће се прво расписати јавни позив за избор фирме која ће се тиме бавити, затим обезбедити новац и тек онда рушити.
„Сваки власник ће прво добити решење и упозорење да сам сруши објекат и уколико то не уради у року од 15 или 20 дана онда ће то урадити надлежни државни орган“, рекла је Михајловић.
„Морамо да почнемо да уводимо ред у ту област, заиста морамо“, додала је Михајловићева.
У Србији има око милион и по објеката, а министарство ће покушати да нађе решење да легализује све објекте који не угрожавају безбедност и нису на заштићеним подручјима.
Одблокираћемо градњу и пре решавања конверзије
Новим Законом о планирању и изградњи, који ће се током новембра наћи у скупштинској процедури, биће дозвољена градња и на локацијама са правом коришћења земљишта, изјавила је Михајловић.
„Конверзија ће свакако бити решена, а оно што ће бити помоћ и начин како да одблокирамо грађевинску индустрију јесте да свако ко има право коришћења има и право градње, што је Законом о планирању и изградни из 2009. било забрањено и то је онемогућило грађевинску индустрију да се развија“, казала је Михајловић.
Држава мора, како је рекла, мора да сачека анализу ефеката конверзије права коришћења у право својине на грађевинском земљишту, јер се сада не зна који би за државу били ефекти конверзије без накнаде или са накнадом и коликом.
Михајловић је казала да ће анализа ефеката бити објављена и потпуно јавна и на основу ње ће конверзија током 2015. бити регулисана посебним законом.
Са друге стране, нови Закон о планирању и изградњи, који би требало да буде усвосјен ове године, омогућиће добијање грађевинске дозволе за 28 дана на једном шалтеру и покретање добијања електронске грађевинске дозволе до половине наредне године.
„Ми смо једина земља у региону чије грађевинарство има удео у бруто домаћем производу од само четири одсто, а морало би да буде најмање шест или седам одсто“, нагласила је Михајловић.
Она је истакла да грађани немају разлога страхују да ће морати скуп да плаћају за грађевинску дозволу, јер ће се она добијати на једном шалтеру тако да се неће плаћати многе таксе које сада постоје.
„Наш задатак је да омогућимо грађанима да што мање плате и помогнемо да што пре почну да граде“, додала је министарка.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com