Бугарска суспендовала радове на "Јужном току"

3046434_juzni-tok-t
Радови на пројекту „Јужни ток“ у Бугарској су суспендовани, саопштио је бугарски премијер Пламен Орешарски, након сусрета са групом америчких сенатора.
Орешарски је рекао да је Бугарска примила захтев од Европске комисије, након чега је наложио суспендовање радова.
„Даље активности ће бити јасније након додатних консултација с Бриселом“, рекао је Орешарски, а преноси Итартас.
ЕУ је у среду затражила од Бугарске да обустави реализацију „Јужног тока“. Представница ЕК за енергетику, Сабина Бергер, навела је том приликом два правна разлога за такав корак.
Један је захтев ЕК за усаглашавање билатералних владиних споразума за изградњу „Јужног тока“ са нормама Трећег енергетског пакета.
Поред тога, Брисел је осумњичио Бугарску за нарушавање европских правила приликом расписивање тендера за изградњу инфраструктурних пројеката и давања привилегија руским и бугарским компанијама.
Русија још није примила било какво службено обавештење од Бугарске о суспензији радова на „Јужном току“, саопштило је руско министарство енергетике.
Овo питање би, међутим, могло да буде покренуто на тространом састанку о гасу између представника Русије, Украјине и ЕУ, који би требало да се одрже у понедељак у Бриселу, истакао је портпарол поменутог руског министарства.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com