Валсов долазак порука инвеститорима

3294027_vucic-i-vals-t
Научни сарадник Института за европске студије Слободан Зечевић каже за РТС да је посета француског премијера Мануела Валса значајна јер показује француским компанијама да је Србија сигурна за улагање. Метро и Аеродром „Никола Тесла“ интересантни пројекти за Французе, указује Зечевић.
Слободан Зечевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Французе интересују углавном привредне теме, а да Валсова посета може подстаћи нова француска улагања у нашу земљу.
„Французи немају толико малих и средњих предузећа као Немци и Италијани. Они су веома неповерљиви и теже преузимају ризик и улазе на страна тржишта. Ова посета Валса сигнализираће њиховим компанијама да је Србија сигурно тржиште и да могу слободно да улажу“, каже Зечевић.
На питање који пројекти могу бити интересантни за француске компаније, сарадник Института за европске студије каже да су Французи веома јаки у инфраструктурним објектима и да ће им сигурно бити интересантна градња метроа.
„Београђанима је потребан метро, а Французи то могу да ураде“, указује Зечевић.
Подсећа и да би Французима за инвестирање свакако био интересантан Аеродром „Никола Тесла“, јер је компаније Ванси која се у нашој јавности помиње као један од улагача, изградила десетине аеродрома ван своје земље, као и да је недавно победила немачку компанију на конкурсу за изградњу аеродрома у Љубљани.
Ипак, додаје Зечевић, франсуска држава има проблема и са снабдевањем водом, па су се временом Французи специјализовали за област вода и изградњу водовода, што је можда једна од занимљивих области инвестирања и Србији.
На подсећање да је последња посета неког франсуског високог званичника била 2001. године када је Србију посетио Жак Ширак, Зечевић каже да можда није било француских званичника, али да су посете председника Николића и премијера Вучића Паризу, показале да постоји висок интензитет дипломатских односа.
Говорећи о српско-француским односима, Зечевић напомиње да је нама потребна нека велика држава да нас подржи на путу ка ЕУ и сматра да је Француска идеална држава за то.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com