"Велико спремање" у јавним предузећима

3120112_fotelje-t
Сређивања јавних финансија нема без реда у јавном сектору, поручује премијер. Асоцијација менаџера подржава професионалце у јавним предузећима. И чланови клуба „Привредник“ размишљају о јавно-приватном партнерству са неким јавним предузећима.
Влада ће до 4. августа расписати конкурс за директоре јавних предузећа, најављује премијер Александар Вучић. У интервјуу за Блиц каже да је пре тога био спреман да постави људе који у јавности важе за способне јер се увек говорило да су то партијска предузећа. Још увек важи понуда члановима клуба „Привредник“ да неко од најспособнијих бизнисмена преузме „Железнице Србије“ и то предузеће извуче из губитака, али се нико није јавио.Да ли кључ упеха реформи води преко врата јавних предузећа? Премијер каже да сређивања јавних финансија нема без реда у јавном сектору и наглашава да је то важан корак за смањења буџетског дефицита.
„За нас је најважнија реформа јавних предузећа и оно где смо каснили, а у првих сто дана то ћемо да одрадимо, биће промене директора многих фирми и то пре 4. августа. Ту ће бити крупних, темељних промена. Не можемо да идемо у било какве мере и фискалну консолидацију, било би бесмислено, уколико не идемо у реформе јавних предузећа, не идемо у решавање проблема предузећа у реструктурирању зато што ће то да нам поједе све што уштедимо“, каже Вучић.
Асоцијација менаџера подржава професионалце у јавним предузећима јер ће то покренути и неке фирме за које се до сада мислило да немају никакву тржишну будућност.
„Битно је како ће се ти конкурси дешавати, ко ће бити у конкурсним комисијама, али сматрам да сама најава да ће доћи до неког професионалнијег менаџмента у великим предузећима је нешто што је изузетно добродошло у Србији“, каже Славко Царић из Асоцијације српских менаџера.
И чланови клуба „Привредник“ размишљају о јавно-приватном партнерству са неким јавним предузећима. Сматрају да су иницијативом да професионалци а не партијски кадрови воде предузећа – одбачене идеолошке предрасуде.
„Ја сам захавалан Влади и премијеру што уопште размишљају на тај начин, а то ће сигурно допринети бољем запошљавању људи, већим инвестицијама и сигурно на дуги рок и бољитку како друштва тако и појединаца“, каже Топлица Спасојевић из клуба „Привредник“.
Економисти сматрају да имамо довољно способних домаћих кадрова који би могли да воде јавна прдузећа, али да се може размишљати и о страним менаџерима попут оних у НИС-у или „Ер Србији“.
„Нека предузећа која имају било какве услове за наставак рада, односно имају неко тржиште или производ, имају неку технологију – она најпре морају да се консолидују. Први корак у консолидацији мора да буде постављање новог менаџмента који ће бити у стању да води те реструктурације и консолидације и који ће бити уз програм Владе“, каже Миладин Ковачевић, економиста.
Иако је главна повика јавности усмерена на губитке јавног сектора, економисти упозоравају да треба водити рачуна да ни неким крупним приватним компанијама и банкама не иде како треба и да оне постају губиташи по узору на државне фирме.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com