Влада укинула ванредну ситуацију

3019554_vucic-t
Влада Србије укинула је ванредну ситуацију на територији Србије, осим у два града и 17 општина. Премијер Александар Вучић се захвалио свима који су учествовали у акцијама спасавања. На поплављеном подручју пронађена 33 тела, од којих је 13 преминуло од последица утапања, рекао министар Стефановић.
Влада Србије укинула је ванредну ситуацију, осим у два града и 17 општина, а премијер Александар Вучић се захвалио свима који су учествовали у акцијама спасавања.“Можемо да будемо поносни на грађане Србије, на војску, полицију, на хиљаде добровољаца, на готово све министре…“, навео је Вучић и посебно је захвалио начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу на озбиљности и посвећености коју је показао бранећи Шабац и Сремску Митровицу.
Чланови Владе једногласно су се изјаснили за укидање ванредне ситуације, а премијер је предложио и да се на данашњој седници усвоји и одлука о припреми посебног извештаја за Скупштину и грађане о мерама предузетим за време поплава.
Премијер је рекао да тешко време и ситуација изазвана поплавама не сме да буде алиби за одлагање и отказивање било каквих преузетих обавеза, и поручио да се што пре припреме приоритетни закони. Рекао је да се убрзано припреме закони – о раду, о планирању и изградњи, о приватизацији и о стечају.
„Не може време да стане, већ морамо да покажемо још већу посвећеност него раније“, рекао је Вучић.
Претходно је Републички штаб за ванредне ситуације предложио да Влада укине ванредну ситуацију у земљи. На седници Штаба, министар полиције Небојша Стефановић рекао је да постоје услови да се ванредна ситуација укине, али да ће она остати на снази у два града и 17 општина где је ситуација таква да, како је рекао, не може потпуно да се укине.
Ванредна ситуација остаје у Шапцу и Сремској Митровици, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци.Говорећи о жртвама у поплављеном подручју, министар Стефановић је рекао да су пронађена 33 тела, од којих је 13 преминуло од последица утапања.
После телефонског разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел, седници Штаба за ванредне ситуације прикључио се и премијер Александар Вучић.
Премијер је рекао да предстоји велики посао у обнови инфраструктуре, у обнови енергетског сектора, као и у обезбеђивању кућа за све оне који су остали без крова над главом.
„Људи који су остали без кућа неће бити без кућа, добиће кров над главом. Сваки динар који су људи дали биће потрошен на најбољи начин и сви грађани Србије моћи ће да виде како се то троши“, истиче Вучић.
Премијер је нагласио да нема одмора и да се не треба обазирати на негативне коментаре на рачун рада и Владе и министара.
„Пустићу све оне који мисле да су много паметни – да паметују. Немојте да се бринете, ја ћу им одговорити. Мислим да је то посао председника Владе, да заштити људе који вредно раде и да се боре да им нико не љага образ и уништава оне који су показали да су бољи од многих других“, нагласио је Вучић.
Повлачење воде из Обреновца за пет дана
Када је реч о ситуацији на терену, на седници је речено да би вода из Обреновца могла да се повуче за око пет дана, а већ од недеље се може очекивати повлачење водостаја реке Саве.
Директор „Србијавода“ Горан Пузовић најавио је да се у петак на суботу може очекивати да Дунав и Сава буду на врхунцу, а од недеље благо повлачење реке Саве, истакавши да тај поплавни талас није тако велики како смо предвидели.
Додао је да још треба ојачати насипе око Термоелектране у Обреновцу да би се избегао сваки ризик и да ће ситуација бити праћена 24 сата.
Ситуација се полако смирује, реке се враћају у корита, а водостај Саве и Дунава је мањи него што је РХМЗ предвидео, рекао је вршилац дужности директора Дирекције за воде Миодраг Пјешчић и нагласио да су безбедни и Београд и Смедерево и Голубац.
Постављена је, где је то могуће, и мобилна опрема за заштиту од поплава, рекао је Пјешчић и додао да је почело прикупљање података о штети од поплава.
У општини Шид се очекује долазак воде из Хрватске, али ниједно насеље у тој општини није угрожено, рекао је Пјешчић и најавио да сутра долазе стручњаци из Хрватске у Моровић да се види како да се вода врати у Саву.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com