Врела столица за министра привреде

3121514_fotelja-t
Одласком Лазара Крстића из Владе Србије, остало је упражњено место министра финансија. Извесно је да ће на то место доћи досадашњи министар привреде Душан Вујовић, па ће се тражити његов наследник. Ко год да дође на то важно место, сусрешће се са великим очекивањима. Његови претходници знају да ће му бити неопходне и економске и политичке вештине.
На место Душана Вујовића ускоро ће нови човек. Столица у министарском кабинету једна је од најврелијих, а скицу доброг кандидата дају синдикати – често ће се виђати на преговорима.
Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић каже да нисмо имали човека из привреде који је радио, који је стварао, који је водио велике фирме, који је умео да направи свој производ, који зна шта је мука, шта значи произвести и шта значи исплатити плате.
„Задњих 15 година таквог министра привреде нисмо имали“, истиче Орбовић.
Синдикати очекују човека који ће отварати радна места. Са новим министром, али и са послодавцима, радиће и у Социјално-економском савету – месту честих несугласица у последње време. У очекивањима су, ипак, сагласни.
„Пре свега очекујемо амбијент, не у смислу неких погодности које би давала држава јер ова држава нема више могућности за неке погодности. Нисам сигуран да је излаз у повољним кредитима. Јер са кредитом или без кредита – треба да постоји могућност да нека инвестиција и врати себе“, каже Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.
До избора новог министра, Душан Вујовић водиће ресоре и привреде и финансија. У тој улози, која је, због обима посла, добила надимак „суперминистар“, у претходној влади пре реконструкције био је Млађан Динкић.
Министар Вујовић неће морати да иде далеко – министарства привреде и финансије налазе се на истој адреси. Биће близу да свом наследнику пренесе шта га чека до краја мандата, пре свега решење дуготрајног проблема предузећа у реструктурирању, завршетка приватизације, решење питања губиташа међу јавним предузећима, али и велики посао проналажења нових инвеститора који би отварали нова радна места.
Пре три године, такође у току мандата једне владе, ресор привреде тада је од Млађана Динкића преузео Небојша Ћирић. Иако су се околности помало и промениле, нема дилему да ли нови министар треба да буде стручњак или политичар.
Некадашњи министар економије Небојша Ћирић каже да нови министар привреде мора да буде економиста.
„Мислим да је важно да се на месту министра привреде обједини и тај стручни део или експертски, али и политички. Министар привреде самостално не може пуно тога да уради – ту мора да постоји политичка воља“, каже Ћирић.
Некадашњи министар будућем поручује да ће као посебну вештину морати да развије комуникацију са предузећима – оним највећим, мораће сваком појединачно да се посвети.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com