Време је за замену гума!

3268541_gume-t
Многи возачи 1. новембар дочекују са зебњом. Од тог дана, када је на коловозу снег или лед, обавезне су зимске гуме, које за просечан аутомобил, са монтажом, коштају око 200 евра.
Возачима је једна од могућности да не возе у време падавина или да купе половне зимске гуме, које могу бити „мачка у џаку“ и још лошијег квалитета него већ постојеће, летње. Дилема је много, а из Управе саобраћајне полиције упозоравају возаче да ће се закон стриктно спроводити.
На тржшиту не влада еуфорија као прошлих година. Наши возачи навикли су на нова правила па тако многи од њих имају по два пара гума и редовно их мењају.
Нема ни гужве, кажу у вулканизерским радњама, а највеће проблеме представљају пнеуматици који се купују на бувљим пијацама и од препродаваца, упола цене.
Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да за зимске гуме није важна само дубина шаре, већ и старост.
Власник Ауто-сервиса „Гудаловић“ Милан Ђурић каже да многе гуме не могу да монтирају јер су оне изобличене, а то, како упозорав, директно утиче на безбедност.
У овлашћеним сервисима упозоравају возаче да морају имати одговарајуће пнеуматике и да је монтажа старих мач са двоструком оштрицом.
„Најбоље је куповати нове гуме јер смо тад сигурни да су оне произведене ове или прошле године“, каже Душан Цинцар из сервиса „Ауто-Чачак“.
У МУП-у у кажу да ће поступати у складу са законом.
„Закон је јасан – у периоду од 1. новембра до 1. априла, у случају падавина, снега или леда на коловозу возачи су дужни да на сва четири точка имају зимске гуме, дубине шаре најмање пет милиметара“, каже начелник Саобраћајне полиције Србије Владимир Ребић.
Што се тиче избора гума, једна од могућности су и такозване М ПЛУС С гуме које су погодне за лошије времске прилике али оне су компромис о којеме стручњаци имају подељена мишљења.
Лети су сувише „кабасте“ и бучне, брзе се троше, а зими код великог снега нису као гуме са крампонима.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com