Вучић: Биће гаса, неће бити рестрикција

3220963_vucic-kzn-tv
Премијер Александар Вучић најавио је да поскупљења струје неће бити бар у наредних шест месеци. Неће бити рестрикција, а обезбедићемо довољно гаса, каже премијер. Ребаланс буџета средином октобра. Немам намеру да шетам на Паради поноса, поручује Вучић. Следеће недеље очекује се потврда доласка Владимира Путина на обележавање годишњице ослобођења Београда.
Вучић каже да је Србија већ обезбедила 450 милиона кубних метара гаса и потрудиће се да из Мађарске обезбеди додатне количине.Апеловао је на грађане да штеде струју како бисмо што мање морали да је увозимо, а на локалне самоуправе да редовно плаћају рачуне за гас који троше за топлане.
Премијер је на конференцији за новинаре најавио да ће Влада Србије, у складу са економским мерама које су наговештене, предложити ребаланс буџета за 2014. годину и предлог буџета за 2015. Ребаланс буџета биће пред посланицима средином октобра.
Вучић напомиње да је циљ и обавеза Владе стварање модерне и успешне Србије.
Србија нема више времена за чекање, прошло је време кукавичке политике, време је да мењамо земљу, поручио је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.
Захвалио је свим међународним чиниоцима који су разумели шта Србија мора да уради зарад будућности. Уверен је да Србија има снаге и воље да већ 2016. године буде међу земљама са највећим растом.
Потврдио је да ће између 16. и 18 . децембра бити одржан самит којем ће присуствовати кинески премијер Ли Кећанг. То ће, каже Вучић, бити убедљиво највећи скуп који ће у Београду бити одржан након више од 40 година.
Поред Лија, у Београд ће доћи и између 16 и 18 премијера, с обзиром на то да су и неки шефови влада ван региона изразили жељу да учествују.
Потврда Путинове посете следеће недеље
Премијер очекује да ће прослави 70. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату присуствовати и руски председник Владимир Путин, а коначна потврда евентуалног доласка очекује се средином наредне недеље.
Свечаност ће бити одржана у четвртак, 16. октобра, а присуствоваће бројне високе званице. У уторак или у среду, каже Вучић, стићи ће и коначна потврда да ли ће присуствовати и Путин.
Вучић је рекао да ће Србија 70. годишњицу ослобођења Београда у Другом светском рату и стогодишњицу Првог светског рата Србија умети да обележи на прави начин.
„Поносимо се борбом против фашизма, нећемо ни од кога да се кријемо и стидимо што смо фашизам у Србији победили. Напротив, тиме смо се поносили и тиме ћемо се увек поносити“, рекао је Вучић.
Држава поплављенима помаже колико може
До сада је, саопштио је премијер, око 28 милиона евра уплаћено људима који су претрпели штете у поплавама које су пролетос задесиле Србију.
Иако је реч о огромном новцу, Вучић не мисли да је то решило све проблеме, али истиче да је то оно што је држава могла да учини.
Како је навео, највише кућа треба да буде саграђено у Крупњу, а затим и у Ваљеву и Свилајнцу.
Реч је о 215 правоснажних решења са именом и презименом, при чему ће у Крупњу и Ваљеву градња почети већ сутра, а следеће недеље и у другим местима. Све ће, како је рекао, бити урађено у најкраћем року.
Премијер је, каже, задовољан што је све урађено транспарентно, без трунке корупције, отворено, нескривено. Најавио је да ће обићи исток Србије који је страдао у септембарским поплавама и додао да ће држава и тамо помоћи колико год то буде могуће.
Актуелном политичком ситуацијом у Војводини, како каже, „нема времена да се бави“, али напомиње да је стратегија да та покрајина напредује на начин како напредује цела Србија.
„Што се Војводине тиче, неки су тамо стисли своје фотеље и не пуштају их за живу главу… Нисам стигао тиме да се бавим, јер се бавим другим веома озбиљним питањима“, рекао је Вучић.
Најавио је да сутра иде у Немачку где ће посетити највећу фарму свиња у Европи са којом ће Србија покушати да успостави сарадњу и надокнади оно што је свих ових година изгубила.
„Гледам да то завршимо што је могуће пре. Имаћемо више у сточарској прозводњи, а спремамо и додатне субвенције за сточаре и на тај начин подстакнемо оне који вредно раде 365 дана у години. Тиме се бавим“, рекао је премијер.
Циљ Владе – смањење јавног сектора
Упитан када ће почети да се примењује мера смањења пензија и плата у јавном сектору, Вучић је рекао да не зна.Намера Владе је, каже, не да смањи плате и пензије већ да смањи јавни сектор и да појача приватни како би запослени у том сектору могли да исплаћују веће зараде.
„Нажалост, имамо дефлацију због чега нам се смањује БДП. Све бих дао да имамо контролисану инфлацију од два до два и по одсто, цене нам не расту, а да нам је тешко, тешко нам је, али смо сами себе довели у ту ситуацију“, рекао је премијер.
То, како је рекао, није политичка прича без плана, а тема није смањење плата и пензија већ реформа целог друштва.
„Плате по солидарном порезу смо смањивали 5,4 одсто, а ово ће бити 4,5 одсто, а пензије су у укупној маси средстава пет одсто, а ми очекујемо велике и озбиљне рефоме“, рекао је Вучић.
Премијер је рекао да је Србија озбиљна држава у којој пензије не касне ни један дан.
„Радимо напорно, радимо тешко, спроводимо најтеже могуће реформе, имамо план и програм и имаћемо веома, веома успешну земљу већ за две године. Први пут у српској модерној политици имамо план“, истакао је Вучић.
Поређење Санџака и Тирола „неодговорно“
Поређење Санџака с Јужним Тиролом је „неодговорно“, сматра Вучић и поручује да политичари из Новог Пазара треба да поведу рачуна да ли раде у интересу свог народа.
„Нека поједини политичари из Пазара поведу рачуна о томе да ли се понашају одговорно, озбиљно и да ли се понашају у интересу свог народа или не“, рекао је Вучић.
Коментаришући изјаву једног од функционера Странке демократске акције Санџака да ту област треба уредити по узору на Јужни Тирол, председник Владе је упитао да ли је председник СДА Сулејман Угљанин икада био у тој регији северне Италије.
„Зна ли и једно место у Јужном Тиролу, не видим да су близу отцепљења. Мислим да људи у Рашкој области или Санџаку имају једнака права као људи у Јужном Тиролу“, истиче Вучић.
Премијер је нагласио да „није много забринут“ због тога што Угљанин говори, али да не потцењује „националистичке и шовинистичке страсти које неки распирују“.
„У Србији су само три општине са већинским бошњачким становништвом. Какав одговор би био Угљанина на неке неодговорне људе који говоре о 61 општини и два града у Рапублици Српској? То је мало више од три, а ја не дам да се говори о томе, јер то није одговорна и озбиљна политика“, истакао је Вучић.
Уверен је да су велики проблеми само они економске природе и да ће држава те проблеме решавати „заједно са бошњачким партнерима и пријатељима“.
Србија се понела као „одговоран део света“
Србија је, тврди премијер, поступила одговорно када је понудила помоћ у борби против екстремистичке организације Исламска држава и нагласио да ће домаће службе безбедности урадити све што је потребно да заштите грађане.
„Српске службе безбедности и наша тајна полиција сарађују са америчком службом у том питању, као и неким другим Западним службама“, рекао је Вучић.
Председник Владе уверен је да се Србија понела као „одговоран део света“ тиме што је понудила помоћ Сједињеним Америчким Државама.
Спремност да помогне у складу са својим „скромним могућностима“, Вучић је изразио у писму које је послао председнику САД Бараку Обами, преко америчког амбасадора Мајкла Кирбија.
Премијер је оценио да је Исламска држава „једно од највећих зала савременог човечанства“ и да је немогуће не осудити „лудаке који секу људима главе“.
„Јужни ток добар уговор за Србију“
Вучић је оценио је да је „Јужни ток“ добар уговор за Србију, а да ли ће бити реализован искључиво зависи од руске и европске стране.
Премијер је нагласио да Србија ради у интересу свог народа и Београд нема различите приче једну за Москву, другу за Вашингтон и трећу за Брисел.
Не мисли да ће због „Јужног тока“ бити угрожене европске интеграције, јер реализација тог пројекта не зависи од Србије.
„Знамо шта нам је стратешки циљ, чланство у ЕУ, али нећемо да радимо ни против грађана Србије. Нећемо уводити санкције Русији, нити ћемо се на било који начин непријатељски понашати према њима“, нагласио је премијер.
Поновио је да је Србија једина земља која улази у најтеже реформе без притиска споља, што је поздрављено из целог света.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com