Вучић: Буџет 2015. у складу са могућностима

Vucic-nemacki-privrednici
Припреме буџета за 2015. иду по плану и Србија ће у 2015. имати буџет у складу са могућностима, каже премијер Александар Вучић. Влада Србије ће сутра или прекосутра усвојити предлог ребаланса. Иза напада на пекаре Албанаца и Горанаца не стоји озбиљна организација, истиче премијер.
Влада Србије ће сутра или прекосутра усвојити предлог ребаланса овогодишњег буџета и проследити га Скупштини на усвајање, најавио је премијер Србије Александар Вучић, преноси Бета.
„Поносан сам на људе у Влади, на све што предузимају да излечимо економију земље, како би 2015. године имали привредни раст“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије после разговора са немачким привредницима.
Истакао је да и припреме буџета за 2015. годину иду по плану и да ће Србија у 2015. имати буџет у складу са могућностима.
„У септембу и октобру имамо најбољу наплату акциза на нафту и цигарете, што значи да су мере које предузимамо да се спречи сива економија у тој области почеле да дају резултат. Имамо и бољу наплату ПДВ него што смо очекивали“, рекао је Вучић.
Додао је да је велики оптимиста да ће Железара „Смедерево“ добити стратешког партнера, након синоћног разговора са потенцијалним инвеститором.
„У суботу сам разговарао са заинтересованим инвеститором за хемијски комплекс и надам се да ће и тај проблме бити решен“, рекао је Вучић и додао да је имао разговоре и са инвеститорима који желе да улажу у Новом Саду и Нишу.
Састанак са немачким привредницима
Вучић је рекао да је са представницима Одбора немачке привреде за исток разговарао шта држава још мора да направи у погледу пословног амбијента.
„Сада у Србији има 370 немачких компанија, 25.000 људи ради у компанијама чији су власници Немци, а ми бисмо желели да у наредних неколико година тај број удвостручимо или утростручимо“, додао је Вучић.
Како је објаснио, представници немачких привредника су веома задовољни реформама, посебно Законом о раду, али да имају примедбе на рад администрације и Закон о планирању и изградњи који би требало да буде готов у наредним недељама.
„Оно на чему инсистира Немачка су мере фискалне консолидације и стабилизације дефицита и ми то предузимамо… Оно у чему имамо суфицит то су пољопривредни производи и ми и на томе радимо“, навео је Вучић.
Извршни директор Одбора немачке привреде за исток Рајнер Линднер рекао је да ће тај одбор подржати Србију на њеном путу ка Европској унији, те да ће два пуа годишње имати састанке како би се пратило одвијање започетих пројеката и разговарало о новима.
„Желимо да градимо путеве, железницу, поправимо здравствени систем, образовни систем и поправимо стање у државној управи“, навео је Линднер.
На састанку је присуствовало 15 немачких компанија и инвеститора.
Ухапшени починиоци напада на пекаре
Вучић је рекао да иза напада на пекаре Албанаца и Горанаца не стоји озбиљна организација и да су нападачи малолетници и млађи пунолетници и најавио да ће до краја дана бити ухапшени сви осумњичени.
„Неки су били у алкохолисаном стању, неки не. Само за једну пекару нису откривени нападачи и мислим да ћемо током дана тај случај решити“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Влади Србије.
Вучић је истакао да су власници пекара поштени и одговорни грађани Србије, који плаћају порез.
Премијер је навео да напади на пекаре Албанаца и Горанаца изазивају мржњу према Србима на Косову, где су у мањини, и да је зато била неопходна брза и оштра реакција државе, која је пронашла и ухапсила нападаче.
„Држава је учинила све што је могла и похапсила све починиоце. Сви су у притвору и сви ће одговарати. То је најбољи одговор државе онима који би да шире мржњу и насиље“, рекао је Вучић.
Премијер: Размотрићу препоруку Агенције
Премијер је истакао да ће размотрити препоруку Агенције за борбу против корупције да министар правде Никола Селаковић буде разрешен због сукоба интереса.
„Наравно да ћу се бавити тиме, као што се сасвим сигрно нећу бавити да ли су украли зграду, опљачкали паре. Тиме ће се бавити надлежни органи“, рекао је Вучић .
Агенција је крајем прошле седмице препоручила смену министра правде, јер је био у сукобу интереса када је 2013. као члан Државног већа тужилаца учествовао у избору његовог саветника (сада државног секретара) Радомира Илића за заменика тужиоца, а као члан Високог савета судства у избору његове саветнице (сада помоћнице министра) Мирјане Михајловић за судију Прекршајног суда у Београду.
„Препустите све. Оно што је сасвим сигурно ја ћу свој посао да урадим и верујем да ће и сви остали“, рекао је Вучић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com