Вучић: Испитују се евентуалне малверзације

Vucic-u-Jameni
Председник Владе Србије Александар Вучић каже да се полиција и држава баве свим случајевима евентуaлних малверзација и крађа када је реч о помоћи поплављеним подручјима.
Премијер Александар Вучић је у Јамени у општини Шид, која је страдала у мајским поплавама, рекао да, нажалост, увек има оних који желе да се окористе несрећом других, преноси Танјуг.
„Све имамо записано и све знамо. На сву муку, полиција сада мора да се бави тиме и да хвата лопове који користе народну муку и поплаве“, рекао је Вучић у разговору са мештанима Јамене, које обилази заједно с представницима Делегације ЕУ.
Вучић је навео пример да је у једним новинама објављено да човек није добио ништа, а да се испоставило да је у ствари добио 250.000 динара, кревете и душеке, грађевински материјал, белу технику.
Премијер је рекао да је, с друге стране, задовољан због тога што постоји прецизна евиденција и што се тачно зна који су то људи, али да, „на нашу срамоту, полиција сада мора да се бави таквим стварима“.
Председник Владе Србије најавио је да ће ускоро почети да се исплаћује помоћ подстанарима у објектима у којима су после мајских поплава остали без покућства.
Вучић је рекао да држава може и хоће да помогне, да ће то и урадити, али је замолио грађане да имају разумевања за напоре које држава чини.
Говорећи о подстанарима који живе у објектима који су страдали у поплавама, Вучић је навео пример да је један од власника објекта добио новац, а затим нестао, тако да је тај подстанар остао без икакве помоћи.
Он је додао да је не само због тих ствари припремљен програм за помоћ подстанарима.
На питања новинара да ли су куће раније могле да почну да се граде, Вучић је рекао да никако није могло да буде раније јер су процедуре морале да се поштују.
Додао је да је држава до сада дала 50 милиона евра на име оштете за санацију поплава, а тек ће дати још.
Подсетио је да је укупно процењена штета од поплава 1,7 милијарди евра. Како је навео, нама је и пао БДП због тих поплава, посебно због мање производње угља, електричне енергије, наводећи да још није ни вода испумпана из Тамнаве.
„Када се све то среди, затим ако се буде завршио посао око Железаре и неке друге инвестиције, грађани ће са оптимизмом моћи да гледају у 2015, а посебно у 2016. годину“, рекао је Вучић.
Мајкл Давенпорт је рекао да је ЕУ издвојила 620.000 евра за помоћ породицама у Јамени, тако да ће укупно 35 породица добити или потпуно обновљене куће или нове куће.
ЕУ је, напоменуо је, до сада издвојила и новац за помоћ пољопривредним домаћинствима у Јамени, да је допремљено 18 тона ђубрива, 10 тона семена, а да ће донирати и машине за пољопривреду.
Србија се, истакао је, третира као земља чланица ЕУ, а да ће обнова после катастрофалних поплава бити дуготрајан посао и подвукао да треба радити на превентиви.
За обнову после поплава Општина Шид је од ЕУ добила 620.000 евра. У селу Јамена биће изграђено 13 кућа, а саниране 22, док је 60.000 евра издвојено за подршку пољопривредним газдинствима.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com