Вучић поручио ЕУ: Рачунајте на нас

3230781_vucic-t
Премијер Србије Александар Вучић поручио је Бриселу да „рачуна на Србију“, јер она чини све за добробит својих грађана. Уверен сам да земље чланице неће бити у могућности да одбију Србију као пуноправну чланицу Уније, навео Вучић.
Александар Вучић је на четвртом Београдском безбедносном форуму рекао да је пут европских интеграција, без двоумљења, најбољи могући за Србију, преноси Танјуг.“Ви у Европској унији рачунајте на Србију, јер радимо најбоље што умемо за наше грађане и нашу земљу и зато нећете моћи да одбијете Србију као пуноправну чланицу Европске уније, можда већ за пет година“, поручио је Вучић на Форуму, на којем су говориле и Тања Мишчевић и Соња Лихт.
„Чули смо јуче изјаву Јоханеса Хана да нема шансе да Србија постане чланица ЕУ у наредних пет година. Није велико изненађење, очекивали смо ту одлуку, али ћемо свакако наставити са реформама, наставити наш пут ка ЕУ и учинити најбоље са свим нашим обавезама пре краја 2018, почетком 2019. и онда ће све бити у рукама других“, прецизирао је Вучић.
Премијер је навео да Србија има своје обавезе које ће испунити, не због ЕУ већ због Србије и својих грађана, и да зато мора да се бави тешким поглављима 23 и 24, за које се нада да ће бити отворена почетком идуће године.“Не ради се о чудима која треба спровести, јер су друге земље то учиниле. Наставићемо наш пут ка ЕУ и учинићемо све да завршимо све своје обавезе до краја 2018, а тад ће све бити у рукама других“, додао је Вучић.
Србија је посвећена регионалној стабилности, истакао је Вучић, наводећи да то није само питање регионалног мира, већ и економске стабилности, стабилних политичких веза, и у том контексту подсетио да ће премијер Албаније 22. октобра, после много година, доћи у Београд.
Истовремено је изразио стрепњу у вези са Босном и Херцеговином, и додао да ће Србија учинити све што може у корист стабилности у региону, поновивши да Београд подржава територијални интегритет те земље.
Подсетио је даље да се Србија залаже за виши ниво сарадње земаља ЦЕФТА, указујући да би до реализације тога могло доћи за пет до седам година, без обзира на то ко буде ушао у ЕУ.
Вучић је навео да је актуелна власт наследила велике економске проблеме, али да ће у Србији морати да се мења и менталитет, како би се напустио социјалистичко наслеђе, које земљу зауставља у напретку.
Према његовим речима Србија је последњих дана, посебно у последњих пет месеци, учинила најбоље да започне, односно да спроведе многе реформе које нису нимало лаке. С тим у вези је подсетио да је усвојен Закон о раду и да је одржана Парада поноса.
„Све то ћемо урадити не зато што смо под притиском ЕУ, то нису тражили ни ММФ ни Светска банка, то ћемо урадити због нас“, рекао је Вучић.
Поверење и Истока и Запада
Српски премијер је поручио да Србија своју политику не мења, да је њена оријентација пут ка Европској унији али да жели добре односе са Руском Федерацијом, те да ће такву политику гајити и неговати.Вучић је, одговарајући на питања новинара о евентуалним притисцима да промени однос према Русији зарад приближавања Унији, рекао да већ седам-осам месеци слуша да ће Србија морати да уради нешто што нам је неко наредио.
„Мој посао као председника Владе је да бринем о својој земљи а не о другим земљама и то се неће мењати“, поручио је Вучић на Београдском безбедносном форуму.
Додао је да са Србијом не може да се разговара на начин да нам неко каже шта морамо да урадимо, али и да са њим нико не може и не сме на тај начин да разговара.
Упитан шта очекује од предстојећег председавања Србије ОЕБС-у, Вучић је рекао да ће наша земља имати озбиљну и одговорну улогу коју ће поштовати и Исток и Запад.
„Србија је земља у коју верују и у коју имају поверења и Исток и Запад“, навео је премијер и додао да две приче не постоје.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com