Вучић: Србија је земља коју треба уважавати

3180568_vucic-t
Србија није уводила и неће уводити санкције Русији, изјавио је председник Владе Србије Александар Вучић. Као најперспективније правце сарадње, Вучић означио енергетику и развој железнице, напомињући да Србија треба да извози у Русију само најквалитетније производе.
„Србија се налази на европском путу, али Србији нико не може да наређује да руши односе са Руском Федерацијом. И Србија је показала да је земља коју треба уважавати“, рекао је Вучић, а преноси Танјуг.
Вучић је интервју заменику генералног директора руске државне агенције Михаилу Гусману дао на српском језику, али је изговорио и неколико реченица на руском.
„Као што знате, учим руски језик, али га не говорим течно. Српски и руски народ су веома блиски и имамо веома много заједничких пројеката. Треба да много учинимо заједно у будућности и желим да кажем да је Србија – слободна и независна држава, да је Србија на европском путу, али Србија није увела и неће уводити никакве санкције Русији“, рекао је премијер Србије на руском језику.
Вучић је, такође, казао да је при сусрету са патријархом Српске православне цркве (СПЦ) Иринејом прво или друго питање било „какви су сада односи са Русијом“, и да му је поглавар СПЦ рекао да „Црква сматра да није потребно уводити санкције Русији“.
„Рекао сам му: Црква у Србији не одлучује, али хвала вам на мишљењу. И веома је важно да знамо шта Црква мисли“, рекао је Вучић.
Премијер Србије је за себе навео да је „човек који се труди да рационално руководи Владом Србије, ради оно што је најбоље за Србију увек и у сваком тренутку“.
„Не кријем од наших руских партнера да се налазимо на европском путу“, рекао је Вучић, додајући, притом, да никада „није трпео никакав притисак“ руског руководства.
„И ја сам то говорио, као што знате, и свугде на Западу, јер немам две различите приче. Исто говорим и вама, и на Западу. И исто говорим у Београду. И на Западу говорим: да, налазимо се на европском путу, али нисмо увели и нећемо уводити санкције Русији“, одлучно је рекао Вучић.
Српски премијер је подсетио да је велики део српског народа „невероватно повезан историјским, културним, верским и другим различитим везама са руским народом“.
„И све то што се сада дешава на југоистоку Украјине, што је тешко погодило и руски и украјински народ – српски народ заједно са свим словенским народима осећа и зато веома пати“, рекао је Вучић.
Премијер је говорио и о везама руског и српског народа.
„Један житељ Републике Српске рекао ми је да у Србији никада неће схватити колико људи из РС воле Србију. А други ми је рекао да Руси никада неће схватити колико Срба воли Русију. И то су традиције нашег народа. И, мада мој посао нису традиције већ рационалан рад, наравно да не могу да се правим да не знам шта значи традиција и добре историјске везе“, рекао је председник Владе Србије.
„Енергетика и железница, најперспективније области“
Као најперспективније правце руско-српске сарадње, Вучић је означио енергетику и развој железнице, истичући и да Србија треба да извози у Русију само најквалитетније производе.“Имамо много питања која је потребно решити у области енергетике. Знате да је ‘Гаспром’ већински власник српске компаније НИС. Потребно је размотрити будућност наших односа у том питању, како бисмо све решавали као партнери“, рекао је Вучић.
„Потребно је видети како и где смо дошли поводом питања ‘Јужног тока’. И шта да радимо уколико нам неко заврне вентил са гасом, на који начин, одакле ће се Србија снабдевати“, истакао је премијер Србије.
Према његовим речима, када су вођени преговори о „Јужном току“, Србија је имала „прилично тешке услове“, али „смо се, захваљујући жељи председника (Русије Владимира) Путина да нам изађе у сусрет, брзо и лако договорили“.
Притом, подсетио је Вучић, у питању „Јужног тока“ не зависи све од Србије – већ и од Русије и Европске уније.
„Не може ‘Јужни ток’ почети на граници Србије и Бугарске и завршити се на граници Србије и Мађарске. Он треба да прође кроз Бугарску, кроз Мађарску, Аустрију и све остале земље. Што се тиче Србије, ми смо свој посао урадили на одговарајући начин, а остало зависи од других“, рекао је Вучић и нагласио да споразум о изградњи гасовода сматра „добрим за Србију“.
Говорећи о сарадњи са „Руским железницама“ (РЗЗД), Вучић је подсетио да је Србија са њима закључила споразум о добијању кредита од 800 милиона долара, који ће бити усмерен у развој и модернизацију железничке мреже.
„Већ смо потрошили 91 милион. Можете видети резултат сарадње на железничкој линији Београд–Панчево. Знате, увек је ту било одређених проблема. Први пут могу да кажем да ти радови заиста теку добро“, констатовао је српски премијер, оцењујући да ће они „бити завршени у року“.
Вучић је истакао да у свим областима постоје велике могућности сарадње.
„Увек говорим о привреди, то је животно важно питање за све људе. Међутим, наравно, и у култури, и у спорту, и у свакој другој друштвеној области имамо и развијамо добре политичке, економске односе. Мислим да би они могли да буду још бољи, неупоредиво бољи“, навео је председник српске владе.
О извозу српских производа у Русију
Говорећи о извозу српских производа у Русију, Вучић је рекао да то треба да буде најквалитетнија роба.
„Никада више не сме да се деси да производ из Србије не буде роба са највишим стандардима“, рекао је Вучић и додао да је руско тржиште веома захтевно, а да је „Србија у стању да одговори највишим европским стандардима“.
„Не желим да поново чујем, нажалост тачне, речи премијера (Русије Дмитрија) Медведева, од пре око две године, да је део јабука из Србије био лошег квалитета, јер је неко хтео на превару да заради новац. Никада више јабуке из Србије неће бити лоше. Постараћемо се да оне буду најбољег квалитета. Желим то да променим у главама наших људи, како би заборавили на брзу и лаку зараду“, навео је српски премијер.
Србија, како је истакао, жели да привуче руске инвестиције и инвеститоре нарочито у области прераде воћа, поврћа и меса, како би направила мање фабрике које би прерађивале сировине и могле да извозе своју производњу у Русију, али и у земље ЕУ, Турску, земље Евроазијске уније – у Казахстан и Белорусију.
Премијер је, такође, навео да постоје 502 предузећа која се приватизују и да су за нека од њих понуде предале и неке руске компаније.
„Очекујемо да ће руски инвеститори учествовати у приватизацији неких предузећа. Желимо заиста најбоље инвеститоре који би се бринули и о радницима, и о интересима компаније, који ће је развијати“, закључио је Вучић.
Преносећи изводе из интервјуа, Итартас је најавио да ће разговор са Вучићем у целини бити објављен у дневнику Росијскаја газета и емитован у емисији „Формула власти“ на ТВ каналу Русија 24.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com