Вучић: Србија ће бити стуб стабилности

3140885_vucic-v-t2
Премијер Србије Александар Вучић рекао је за Си-Ен-Ен да је Србија фактор стабилности и да ће то и остати, што је одлична вест за цео свет. Србија јесте на путу ка Европској унији, али не намећемо санкције Русији, што значи да морамо да штитимо нашу економску и политичку будућност, навео је Вучић.
У најави укључења Вучића, у емисији познате новинарке Кристијане Аманпур наводи се да је Велики рат био рат који је требало да стави тачку на све ратне ситуације у свету, али да стотину година касније тензије у Европи поново расту, посебно између Русије и Запада, и да је једна земља која је блиска обема странама – Србија – „Савезник Кремља који чека да се придружи ЕУ“.
„Заправо, имамо свој политички став који није неутралност. Ми поштујемо и подржавамо територијални интегритет и суверенитет Украјине, укључујући Крим као саставни део те државе. Али, у праву сте, ми нисмо наметнули никакве санкције Русији због многих политичких, економских, историјских и других разлога. Данас је Србија веома важан фактор стабилности у региону и надамо се да ћемо успети да задржимо стабилност у Србији и да ћемо имати довољно шанси да се постарамо за наш економски развој“, рекао је Вучић.
На констатацију да је економски развој изузетно значајан за Европску унију, а да је Србија истовремено економски веома блиска и Русији, посебно због изградње „Јужног тока“, питање за премијера Вучића је било колико ће то бити тешко и за разговоре о уласку у Европску унију, на шта је Вучић рекао да је о томе „разговарано са нашим европским пријатељима“.
„Као што знате, имао сам прилику да разговарам са канцеларком Меркел, премијером Француске Мануелом Валсом, а о овим питањима дискутовали смо и са Мануелом Барозом и комесаром Штефаном Филеом. Наравно, имамо интересе о којима треба да се старамо, морамо да водимо рачуна о нашим грађанима“, навео је председник српске владе.
Он је подвукао да истовремено морамо да хармонизујемо наш правни систем са правним системом Европске уније.
„Чинимо све да бисмо усвојили све декларације и резолуције које је Европска унија већ усвојила. Има малих разлика у мишљењу, не када је у питању Украјина већ када је у питању наметање санкција Русији. Надам се да ће људи у Европи схватити специфичну ситуацију у којој се Србија данас налази, посебно због те потребе коју сам на почетку нагласио, да ми морамо да будемо стабилни у будућности“, рекао је Вучић.
Нагласио је да никоме нису потребне нове кризе у срцу Европе, то јест проблеми, сукоби и ратови.
Чинимо све да унапредимо економију
„Чинимо све како бисмо били фактор стабилности, чинимо све да унапредимо нашу економију, да будемо модерна држава и чинимо све да се прикључимо Европској унији 2020. Да Србија уради све у том смислу, а да државе чланице Европске уније одлуче да ли смо испунили очекивања“, рекао је премијер.
„Ми јесмо на путу ка Европској унији, али не намећемо санкције Русији, што значи да морамо да штитимо нашу економску и политичку будућност. Причамо о пројекту ‘Јужни ток’, зависни смо од руског гаса, као и од нашег извоза у Русију, посебно пољопривредних производа. То су чињенице са којима се суочавамо и ја то не могу да порекнем“, истакао је Вучић.
„Изабран сам да бих учинио најбоље за наше грађане, за ову земљу. Заједно са свим члановима Владе, трудим се како бисмо приближили Србију Европској унији. Ми треба да урадимо наш домаћи задатак, да урадимо посао на најбољи могући начин. Истовремено, не смемо себи да нанесемо штету увођењем било каквих санкција Русији“, рекао је премијер Србије.
На подсећање да је Први светски рат „почео је суседству, у Сарајеву“ и на питање да ли је забринут за ситуацију сада у Европи, Вучић је одговорио: „Као што знате, Гаврило Принцип је испалио тај први метак и било је различитих процена тог поступка. Мислим на српску страну и на немачку страну. Али то је управо разлог због којег ми тежимо миру, чинимо све како бисмо очували нашу позицију фактора стабилности у региону. Да не стварамо више проблеме, да не будемо део проблема, већ да будемо део решења. Да будемо део стварања модерне државе, да створимо најбоље могуће услове у овом региону. То је разлог због којег не желимо да учествујемо ни у каквим сукобима, борбама, ничему сличном.“
„Ми морамо да побољшамо нашу економију. Усвојили смо нове законе, о раду, закон о приватизацији, стечају, као и сет медијских закона. То ће приближити Србију Европској унији и зато смо толико страствени у ставу да се очува мир у тој земљи. Истовремено, то значи да нећемо бити у срцу проблема Европе. То је најбоља позиција и најбоља порука коју могу да вам пренесем“, истакао је Вучић.
Ове вечери, рекао је Вучић, чуо је доста тога о проблемима у Гази, сукобима између Украјине и Русије, али Србија није део тих проблема.
„То је одлична вест за цео свет! Србија је фактор стабилности овог региона и то ће и остати. Србија ће постати просперитетна земља, економски развијена и веома модерна држава. И мислим да су то одличне вести. Иако морамо да донесемо много тешких економских реформи, спровешћемо фискалну консолидацију без притисака са стране, што је такође одлична вест за цео свет“, рекао је Вучић у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com