Дачић: Непримерено да Косово држи лекције

3178344_dacic-t
Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да је непримерено да Косово било коме држи лекције у вези са међународним правом јер је једнострано проглашење независности Косова пример кршења међународног права.
Шеф дипломатије Ивица Дачић у интервјуу за РТС објашњава да је незабележен случај дипломатског скандала синоћ у Савету бездности када је шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај оптужио и Србију да учествује у агресији на Украјину.
Хоџај напао Русију да врши инвазију на исток Украјине, али је оптужио и Србију за учествовања појединаца у подршци групама проруских активиста у источној Украјини и тиме нарушила међународно право.
„Ја сам веома оштро реплицирао наводећи да је апсолутно непримерено да Косово било коме држи лекције у вези са међународним правом јер је једнострано признавање независности Косова без договора са Србијом један прави пример кршења међународног права“, истиче Дачић.
Са друге стране, како каже, указао је на то колико људи са Косова учествује у операцијама у Сирији и Ираку, али и другим местима у оквиру терористичких организација, додаје Дачић.
Шеф српске дипломатије истиче да овакав приступ не може да нас води напред.
„Ми причамо о будућности, а представници Косова користе сваку прилику да, чак и на седници СБ, уз подршку других земаља, позивају друге чланица да признају Косово“, наводи Дачић.
Дачић је подсетио на део говора на седници Савета безбедности када је затражио формирање Специјалног суда за злочине ОВК-а на Косову. Очекује се да се до почетка следеће године формира тај суд, додаје Дачић.
Оно што посебно радује, истиче Дачић, јесте и то што су представници неких чланице СБ рекли да ако „Косово хоће да се сучио са својом будућношћу, мора прво да се суочи са својом прошлошћу“.
Такође, на седници је указано и на неимплементацију онога што је договорено Бриселским споразумом нарочито кад је реч о Закону о амнестији, о буџету, локалним самоуправама, али и формирању Заједнице српских општина, додаје Дачић.
Шеф дипломатије указује да је безбедност на КиМ и пограничним областима још увек веома проблематична, што указује и убиство припадника српске Жандармерије код Куршумлије.
Дачић је додао да је Србија спремна да учествује у наставку дијалога и нада се да ће ЕУ дати позитиван подстицај свему томе.
Kaко преноси Танјуг, Хоџај је на синоћној седници рекао и да је Косово забринуто због сукоба у Ираку и Сирији, као и због „агресије Русије на Украјину“.
„Косово је шокирано насиљем које се дешава у тим земљама. Кад је реч о Сирији, има појединаца који учествују у сукобима у тој земљи. Косово је против учествовања појединаца из Србије у подршци групама проруских сепаратиста у источној Украјини“, рекао је Хоџај.
Такође, рекао је и да Руска Федерација данас није у позицији да говори о ситуацији на Косову и региону.
„Русија је прешла све црвене линије међународног реда и закона, а ми осуђујемо руску окупацију Крима и инвазију у источној Украјини. Русија је зато изгубила већину свог међународног кредибилитета и легитимитета да говори о међународном миру, правди и стабилности“, рекао је шеф косовске дипломатије.
Хоџај је додао и да су косовске власти забринуте због руско-српских војних вежби најављених за 2015. које виде као опасност за безбедност и стабилност у југоисточној Европи.
Поводом Хоџајевог излагања огласио се и представник Русије у СБ УН, рекавши да Хоџајеве речи не одражавају стварност.
„Догађаји на Криму резултат референдума на којем је учествовало више од 80 одсто гласача, од којих је преко 90 одсто гласало за независност, за разлику од Косова. А неки кажу да су избори на Косову, где је изашло нешто више од 40 одсто бирача, били успешни“, рекао је он.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com