Дигитализација велики искорак за државу

3182352_jasna-matic-t
Процес дигитализације је велики искорак за државу у технолошком смислу, а за грађане велика могућност за већи број садржаја који ће им бити доступни, каже за РТС Татјана Матић, државна секретарка министарства трговине, туризма и телекомуникација. До сада коришћени аналогни сигнал постепено ће заменити дигитални, али собне антене неће отићи у заборав.
Татјана Матић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да ће до краја јуна 2015. године процес дигитализације бити завршен и да ће цела Србија користити искључиво дигитални сигнал.
„Период дигитализације је почео јуче и трајаће до краја јуна 2015. године. У том периоду Србија ће имати фазе искључивања аналогног и увођења дигиталног сигнала. У свим регионима ће шест месеци бити емитован паралелно аналогни и дигитални сигнал. А потом ће полако дигитални бити све пристунији“, каже Матићева.
Подсећа да собне антене неће отићи у заборав, већ да ће грађани који их користе, у процесу дигитализације, морати да набаве додатну врсту апарата, такозвани сет топ бокс адаптер који ће им омогућити да примају дигитални сигнал.
Матићева истиче да ће најугроженији становници и корисници социјалне помоћи моћи да добију бесплатно сет топ бокс уређаје за примање дигиталног сигнала. Влада ће направити план, односно категорије угроженог становништва, који ће уређаје добити до краја периода предвиђеног за дигитализацију.
На констатацију да тих апарата на нашем тржишту за сада нема довољно, Матићева каже да „свакако тржиште није захтевало овај уређај у тим количинама“, и додаје да ускоро очекује већу понуду уређаја и пад цена.
Матићева истиче да дигитализација доноси најпре корист људима који су сигнал примали преко собне антене, јер ће имати квалитетнији звук и слику, али и већи избор садржаја.
Користи од дигитализације има и држава. „У ширем контексту, за државу је велики искорак у технолошком смислу. Самим преласком на дигитални сигнал спектар фреквенција, који ће моћи да се нађу на тржишту, постаће већи“, каже Матићева и додаје да су „неке државе су од такозване дигиталне дивиденде, приходовале и до 100 милиона евра“, закључује државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com