Добар род ратарских култура, цене стабилне

3183965_snezana-bogosavljevic-boskovic-t
Министарка пољопривреде не очекује повећање цена на домаћем тржишту, јер ће род већине ратарских култура бити добар. Пољопривредници имају још два месеца да се пријаве за субвенционисане кредите, подсећа Снежана Богосављевић Бошковић.
Стање усева кукуруза је одлично, очекујемо одличан принос од 600 милиона тона, а такође очекујемо и добар род сунцокрета, шећерне репе и соје, каже министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.
„То нам гарантује стабилност понуде и цене на домаћем тржишту. Не очекујемо поскупљења с обзиром на добре приносе већине ратарских култура“, истакла је министарка, гостујући у Дневнику РТС-а.
Ипак, и поред доброг приноса, ратари негодују због откупне цене пшенице и кукуруза, а министарка им поручује да се држава повукла из формирања цена и да се оне формирају на бази понуде и потражње на тржишту.
Упозорава, међутим, да би цена неких ратарских култура могла да порасте због лошег рода у региону.
Пољопривредници имају још два месеца да се пријаве за субвенционисане кредите за јесењу сетву, а министарка каже да има заинтересованих.
„Ми смо са Министарством финансија успели да померимо рок за два месеца (с краја августа на крај октобра) како би се наши пољопривредници пријавили, јер се ради о веома повољним субвенционисаним кредитима“, наводи Снежана Богосављевић Бошковић.
Како је подсетила, ради са о кредиту са фиксном каматом стопом од четири одсто за набавку стоке и шест одсто за набавку пољопривредне механизације.
„Циљ нам је да овим продужењем рока пружимо могућност пољопривредницима да јесењу сетву дочекају лакше“, наводи министарка и најављује да су субвенционисани кредити договорени и за наредну годину.
Када је реч о систему за наводњавање, за чију је изградњу средства обезбедила Влада Србије уз помоћ пословних партнера из Уједињених Арапских Емирата, Снежана Богосављевић Бошковић очекује да имплементација на терену крене врло брзо.
„Спремно је 14 пројеката – три у Централној Србији и 11 у Војводини“, прецизирала је министарка пољопривреде и додала да је у припреми још 11 пројеката за подручје Централне Србије.
„Без заједничке активности не можемо постићи циљ. Влада је обезедила средства, ми (Министарство пољопривреде) радимо на припрамању пројеката, а на терену ће бити потребна подршка пољопривредника“, закључила је минситарка пољопривреде.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com