Донаторска конференција за Србију и БиХ

3111325_sarlemanj-t
У Бриселу ће бити одржана велика Донаторска конференција за отклањање последица катастрофалних поплава у Србији и Босни и Херцеговини. Присуство су најавили бројни званичници и међународне институције и организације из Европе и света.
Делегацију Србије предводи председник Томислав Николић, који ће се обратити окупљенима.
У име делегације БиХ говориће председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Домаћин скупа, који се одржава под мотом „Изградимо поново заједно“, јесте Европска комисија, а суорганизатори су Француска и Словенија.
Како је најавила Европска комисија, скуп ће отворити европски комесар за проширење Штефан Филе, премијерка Словеније Аленка Братушек и шеф француске дипломатије Лоран Фабијус.
На конференцији ће бити приказана и три филма о катастрофалним поплавама у Босни и Србији, као и о реакцији међународне заједнице, а завршну реч одржаће европска комесарка за хуманитарну помоћ Кристалина Георгијева.
На скуп су позвани земље донатори, међународне финансијске институције и релевантне организације цивилног друштва.
Очекују се и бројни високи званичници из Русије, Сједињених Држава и Јапана.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић апеловао је на све земље учеснице донаторске конференције да што више помогну Србији и БиХ и изразио очекивање да ће бити прикупљено неколико стотина милиона евра за опоравак.
На скупу ће бити представљен извештај Владе Србије о процени штете од поплава и потреба, у чијој изради су учествовали представници ЕУ, Светске банке и 30 експерата из УН.
Директор канцеларије за обнову Марко Благојевић, представљајући извештај о причињеној штети изазваној поплавама, рекао је да укупна процењена штета износи милијарду 532 милиона евра.
Према његовим речима, вредност свих уништених материјалних добара је 870 милиона евра, а укупни губици 662 милиона евра.
„Највећа штета је нанета сектору становања – 227 милиона евра је вредност свега физички уништеног овим поплавама. Штета у рударству се у највећој мери односи на штету која је настала по руднике угља у Колубари, а велику штету је претрпео и саобраћај, око 100 милиона евра“, навео је Благојевић.
Истакао је да су овом катастрофом највише били погођени рударство и енергетика, становање, пољопривреда и трговина, оценивши да ће најзначајнији партнер у обнови земље бити ЕУ.
Саветник председника Србије за спољну политику Иван Мркић, који ће присуствовати конференцији, оценио је да ће на том догађају бити исказана солидарност у правом тренутку, са данашњом, уважаваном Србијом.
Подсетивши да је идеја о одржавању конференције покренута током сусрета председника Николића са председником Француске Франсоа Оландом у Паризу 22. маја, Мркић је посебно истакао брзину којом је она организована, истичући да је за тако нешто потребно бар шест месеци, а некад и неколико година.
Мркић је изразио незадовољство одлуком Европске комисије да на конференцију позове и Косово, које ће, како пишу београдски медији, представљати министар спољних послова Енвер Хоџај, који ће седети иза табле са називом Косова уз звездицу, како је предвиђено споразумом Београда и Приштине из 2012. о регионалном представљању.
Донаторска конференција почиње у три сата у згради „Шарлемањ“ у центру бриселског европског кварта, а резервисана је највећа сала за конференције, која може да прими више од 400 људи.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com