Доњецк против Кличка

Aerodrom
Све што су власти на Криму предузеле у складу је са међународним правом, поручио Владимир Путин у разговору са Дејвидом Камероном и Ангелом Меркел. Мањи сукоби присталица кримских и нових власти у Кијеву. Спекулише се да су у Доњецк стигли плаћеници из америчке компаније за обезбеђење „Блеквотер“.
Проруски парламент на црноморском полуострву прогласио је припајање Русији и расписао референдум о отцепљењу од Украјине 16. марта.
„Путин је нарочито истакао да су кораци које су предузеле легитимне кримске власти у складу са међународним правом и имају за циљ спровођење легитимних интереса становника Крима“, наведено је у саопштењу Кремља, које преносе агенције.
Председник Русије је саговорницима скренуо пажњу на чињеницу да актуелне власти у Кијеву ништа не чине да зауставе „дивљање“ ултранационалиста и радикалних снага у украјинској престоници и другим областима те земље.
„Упркос разликама“ у гледању на ситуацију у Украјини, Путин и Меркелова се слажу у погледу заједничког интереса смиривања тензија, нормализације ситуације што је пре могуће.
Лидери су „разменили ставове о томе шта међународна заједница може учинити да се ситуација у Украјини нормализује“, наведено је у саопштењу.
Амерички председник Барак Обама је телефоном разговарао с кључним европским партнерима и најавио „нове мере“ против Русије уколико не буде постигнут напредак у решавању кризе.
Како се ближи 16. март, дан референдума о припајању Крима Русији, све су веће тензије између присталица нових власти у Кијеву и кримских власти. Мањих сукоба било је у Доњецку, Севастопољу и другим градовима на Криму, где су проукрајински демонстранти први пут масовно изашли на улице.
На митингу у Кијеву, премијер нове владе Арсениј Јацењук рекао је да ће земља остати јединствена.
„Украјина је наша земља и неће предати ни милиметар своје територије Русији. Русија и њен председник треба то да знају“, поручио је Јацењук окупљенима.
На терену, руске снаге преузеле су контролу над једним украјинским пограничним пунктом на западу Крима, па је десетине украјинскин граничара блокирано, преноси Ројтерс.
Портпарол тог пункта рекао је да је база преузета без крвопролића, а руске снаге сада контролишу 11 таквих пунктова на Криму

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com