До краја године решење за 6.000 заосталих пензија

Aleksandar-Vulin
Филијала ПИО фонда у Београду ће до краја године решити свих 6.000 заосталих захтева за пензије који нису решени у законски предвиђеном року, каже министар рада Александар Вулин. Истиче да је значајно повећан прилив у ПИО фонд.
Александар Вулин је новинарима, након састанка са представницима филијале и в. д. директорком ПИО фонда Драганом Калиновић, рекао да постоји велики број притужби да се не ради довољно брзо, преноси Танјуг.
Како је напоменуо, то потврђују подаци да се 6.000 предмета не решава у законском року и да се чека и до шест месеци.
„За нас је то апсолутно неприхватљиво. Обећавам да ће до 31. децембра 6.000 предмета бити завршено и да од почетка наредне године неће бити ни једног предмета који се не завршава у законском року“, навео је Вулин, додајући да је законски рок два месеца.
Вулин је подсетио и на чињеницу да је било и штрајкова запослених фонда ПИО, али и да је дошло до значајно већег броја поднетих захтева оних који су желели раније да оду у пензију након доношења измена Закона о ПИО.
Министар је рекао и да је количина уплата фонду ПИО у односу на прошлу годину значано порасла и да је прошле године остварен прилив од 199 милијарди динара, а ове године 213 милијарди.
Како је навео, до тога је дошло захваљујући повећању запослености и наплате доприноса, што је, како је оценио велики помак, али није довољно будући да још увек имамо великих проблема са радом на црно.
Вулин је са представницима ПИО фонда разговарао о ажурности Фонда у доношењу решења о остваривању права на пензију.
Изменом закона за регулисање привремених решења
Према његовим речима, проблеми са привременим решењима, биће регулисано изменама закона о ПИО, већ од идуће године, будући да се дешава да износ на привременим решењима често не буде иста као висина коначних решења.
„Проблеми у бризни решавања захтева решиће се бољом организацијом јединица, тако што ће мање оптерећене филијале помоћи онима које имају већи број захтева да би се допринело ажурнијем решавању“, напоменуо је Вулин.
„Грађани имају право да у законском року добију своје решење и да уживају своју пензију, а на нама је да то спроведемо „, поручио је Вулин.
Он је додао да је важно да се омогући да се у законском року обраде решења за стицање пензије, као и да већина филијала у Србији то и чини .
Проблематично је, додао је, што многе службе не знају једне за другу, па примера ради, ПИО фонд нема увид у стање у Централном регистру, као и што се софтвери се не слажу, те да ће ресорно министарство учинити све да се омогући концизнији рад и да службе боље сарађују.
В.д. директора ПИО фонда Драгана Калиновић указала да је да је законски рок за обраду решења за пензију два месеца, и да има филијала у којима је ажурност 100 одсто и у некима се решења доносе у року од месец дана, а већини око два месеца.
Горња граница је шест месеци, што се дешава у Филијали Београд где гравитира и највећи број осигураника.
Та филијала је, како каже, у протеклом периоду морала да води бригу и решава проблеме ранијих злоупотреба у раду у вези са радним стажом.
„Обећавам да ће и филијала за град Београд убудуће радити и доносити решења у законском року“, поручила Калиновић.
Навела је да се у Филијали за град Београд 120.000 захтева за стицање пензије реши на годишњем нивоу, а да је месечни прилив захтева 9.000, као и да је у тој филијали 562 запослена.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com