Друга фаза преговора о влади

2956586_vlada-t
За викенд се настављају међустраначки разговори о формирању владе. Небојша Стефановић очекује да се у влади поред Лазара Крстића нађе и Кори Удовички.
Уочи друге фазе преговора о формирању Владе зна се какав ће бити њен програм, али и неки њени чланови. Потпредседник напредњака Небојша Стефановић рекао је за РТС да ће у влади, између осталих, бити Лазар Крстић и Кори Удовички. Најављује и могућност да парламент, у току једног мандата, промени четири председника.У протеклој недељи најпосећеније место на политичкој мапи Србије било је седиште непредњака на Новом Београду. Угостили су Иштвана Пастора, Ивицу Дачића и Бориса Тадића, а да ли ће неко од њих да им прави друштво и у Немањиној требало би да одлучи Главни одбор напредњака у понедељак или уторак.
„Што се тиче СНС-а верујем да ће у влади врло вероватно бити Лазар Крстић на месту министра финансија и верујем да ћемо видети Кори Удовички на неком од министарских места, не могу данас да кажем на ком, јер то није дефинитивно договорено“, рекао је потпредседник СНС-а Небојша Стефановић.
Стефановић је навео и да ће у новој влади од око 16 или 17 министарстава пет до шест људи бити из Српске напредне странке.
Нови сусрет и коначан договор са лидером напредњака очекују и Нова демократска странка и СПС.
„Ја очекујем да ћемо се поново срести током викенда и разговарати о конкретизацији и операционализацији програма о којем смо разговарали у начелу пре неколико дана“, каже лидер СПС-а Ивица Дачић и додаје да све зависи од онога ко има мандат да разговара о формирању нове Владе, а то је, каже, Александар Вучић.
У Савезу војвођанских Мађара, који је добио отворен позив да учествује у Влади, кажу да још није постигнут договор и да су напредњацима на седам страна предали своју листу приоритета – од привреде до мањинских права.
„Очекујемо да ће тај документ представљати тему у додатним разговорима. Волели бисмо да се елементи из тог документа нађу у програму будуће владе, то би оправдало наше учешће у парламентарној већини“, рекао је лидер СВМ-а Иштван Пастор.
И док се очекују вести из Владе, највећа новина, изгледа, биће у парламенту. Напредњаци најављују могућност ротирања председника скупштине.
Небојша Стефановић рекао је да се у Српској напредној странци размишља и о идеји да се у наредне четири године председник парламента бира на годину дана, што би омогућило и другим мањим странкама да на чело највишег законодавног тела дође њихов представник.
За сада се зна да ће се парламент конституисати 16. априла. Очекује се да нови председник скупштине буде изабран дан касније, а 24. или 25, према најави, нови мандатар представиће чланове кабинета.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com