Дугови хладе радијаторе

Домаћинства и привреда дугују топланама 23 милијарде динара. Када не буде било другог решења, мазут за најугроженије топлане обезбедиће држава, поручују у министарству енергетике.
Топлане поново траже помоћ државе. Залихе енерегната у топланама у Трстенику, Смедереву, Прибоју, Бајиној Башти и Новом Пазару, су на критичном нивоу, а то угрожава грејање. У неким топланама кажу да су на граници да стану док се понегде ради са прекидима. Новца нема за набавку горива јер кажу, домаћинства и привреда дугују топланама око 23 милијарде динара. Министрака енерегтике поручује да нико неће остати без грејања.Енерегнте треба обезбедити за још два и по месеца, а већ неколико дана радијатори у неким градовима у Србији с времена на време су хладни.
Миодраг Ђорђевић, директор ЈП за стабене услуге и топлификацију Смедерева каже да је било пар прекида.
„Сада су минималне количине којима располажемо и може да се догоди да за пар дана поново станемо. Решење је да грађани боље плаћају. Дугују нам око 210 милиона, то је 3.000 тона мазута“, каже Ђорђевић.
Остале топлане имају закупљене резерве мазута али оне зависе од транспорта, па самим тим и временских прилика.
„У овом периоду то је залиха од осам до десет дана, али треба имати у виду да те залихе одржавамо сваконевном допремом мазута. Значи, ми имамо сваког дана по једну цистерну мазута од 25 тона“, каже Радован Николић, директор топлане у Пироту.
Топлане нису у надлежности државе већ локалних самоуправа. Ипак, како би се премостио бар овај хладан талас, у Влади су се договорили о новим количинама мазута.
Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине каже да се нико неће смрзнути и неће се десити ситуација да држава не да некоме мазут из Робних резерви.
Иначе, од 58 топлана 37 је у репрограму због дугова робним резервама. Уз текуће обавезе морају да плаћају и рате за старе дугове.
Горан Тасић, директор Робних резерви каже да до сада осам топлана није успело ни једну рату репрограма да врати да испоштује уговорну обавезу.
„У том случају ако се они обраћају за нове позајмице уз сагласност министарстава енергетике и трговине, позајмице се одобравају јединицама локалне самоуправе“, каже Тасић.
До следеће грејне сезоне и топлане и домаћинства требало би да реше питање дугова. Иначе, према закону од јанура идуће године у целој Србији почње наплата грејања по потрошњи.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com