Европа забранила летове на Крим

112
Евроконтрола забранила летове на Крим. Покушај ЕУ да од Украјине изнуди да се определи за Москву или Брисел била велика грешка, каже шеф немачке дипломатије. Конгрес усвојио закон о милијарду долара помоћи Украјини. НАТО обуставио цивилну и војну сарадњу с Москвом.
Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер најавио је толерантнији однос према земљама које имају паралелне односе са Москвом истакавши да ће поштовати право партнера да одређују баланс политике према ЕУ и Русији.“Уместо да условљавамо сарадњу по принципу или ми (ЕУ) или они (Русија), поштоваћемо право наших партнера да одређују ниво односа и баланс политике према два центра моћи“, рекао је Штајнмајер представљајући нову спољнополитичку оријентацију у оквиру дискусије са берлинским студентима, пренела је данашња Политика, преноси Танјуг.
Шеф дипломатије у коалиционој влади Ангеле Меркел рекао је да је покушај ЕУ да од Украјине изнуди да се определи за Москву или Брисел била велика грешка и да ће на нивоу министара спољних послова ЕУ бити припремљена нова тактика односа према појединим земљама, пре свега према оним на истоку Европе.
При том је, како пише Политика, нагласио да не говори само у име Берлина већ да је реч о иницијативи Вајмарског троугла – консултационог форума министара спољних послова Немачке, Француске и Пољске који од оснивања 1991. године служи одређивању заједничких смерница спољне политике три земље.
Они су предложили одржавање међународне конференције о Украјини, уз учешће Русије.
Штајнмајерова изјава о толерантнијем односу према земљама које имају паралелне односе са Москвом уследила је само дан после ванредног састанка представника министарства привреде и канцеларијата Анегле Меркел, на коме је постигнуто да влада неће ометати привредну сарадњу са Москвом.
У међувремену, амерички Конгрес је усвојио закон о милијарду долара помоћи Украјини, који обухвата и санкције против Русије због анексије Крима.
Закон ће сада бити прослеђен америчком председнику Бараку Обами на потпис, пренеле су агенције.
„Амерички Конгрес и Сенат заједнички подржавају украјински народ“, изјавио је после гласања председавајући Представничког дома, републиканац Џон Бенер.
Украјина је најавила да ће тужити Русију пред међународним судовима због анексије Крима, рекао је вршилац дужности украјинског министра одбране Андреј Дешчица после састанка заједничке комисије НАТО и Украјине.“Украјина сматра Крим интегралним делом своје територије. Ми ћемо поднети тужбе против Русије пред међународним судовима. Ми смо решени да вратимо Крим уз велику међународну подршку“, рекао је Дешчица, напомињући да се то неће догодити преко ноћи.
Представници НАТО и Украјине разговарали су и о могућности слања војних инструктора Алијансе у Украјину да обучавају украјинске снаге за цивилну одбрану.
У знак протеста због руског припајања Крима, НАТО је јуче обуставио цивилну и војну сарадњу с Москвом. Сједињене Америчке Државе ће вероватно послати један ратни брод у Црно море и мали тим војника у Европу у оквиру НАТО мера да подрже своје савезнике у источној Европи који су забринути због руске анексије Крима, рекао је један високи амерички војни званичник.
На самиту у Бриселу, министри спољних послова земаља чланица Алијансе наредили су својим генералима и адмиралима да направе планове за јачање својих одбрана.
Како је истакнуто на скупу, требало би и да се пружи сигурност источноевропским земљама, пре свега онима које су некада биле део Совјетског Савеза, а сада страхују од потеза Русије.
Парламент у Кијеву је одобрио заједничке војне вежбе с НАТО и наредио разоружање илегалних наоружаних група. Русија је упозорила Украјину да не улази у интеграције с НАТО.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com