Зајам из Емирата за наводњавање

6
У Абу Дабију потписан уговор о зајму за наводњавање од 100 милиона долара. Кредит на 20 година биће искоришћен за изградњу инфраструктуре за наводњавање. До краја године очекује се још једна транша кредита за пољопривреду од 100 милиона долара.
Министар финансија потписао је у Абу Дабију уговор о зајму за наводњавање од 100 милиона долара. Кредит је на 20 година, уз камату од 2,5 одсто и грејс период од пет година, а биће искоришћен за изградњу инфраструктуре за наводњавање.Уговорен је први део од 275 милиона долара најављеног кредита за пољопривреду од Уједињених Арапских Емирата. Тих 100 милиона долара користиће се када зајам одобри нова скупштина и када се, у року од шест недеља, формира јединица за примену.
„Имамо 14 спремних пројеката. Пројекат треба да се изведе од краја 2017. године тако да ми имамо све спремне пројекте за ову годину. За ову грађевинску сезону више не бисмо могли да урадимо. Значи да ће пројекат бити комплетно спроведен, да ће средства бити употребљена за довођење воде до њива, за инфраструктуру, копање нових канала и чишћење постојеће мреже“, рекао је министар привреде Драган Гламочић.
Списак пројеката који ће се финансирати биће објављен кад се заврше процедуре. Новцу се надају и они који већ граде системе за наводњавање.
„Очекујемо да ће се од тог кредита издвојити тих 2,5 милиона долара, да ћемо завршити регионални сиситем. То значи да ћемо обезбедити воду за 18.000 хектара“, каже Драган Феб из Водопривредно друштвеног предузећа „Горњи Банат“ из Кикинде.
„Радимо убрзано и очекујемо да се започне наводњавање ове године“, каже Драган Топаловић, Водопривредног предузећа „Сава“ из Шапца.
Оно што се зна, јесте да новац из арапског кредита индивидуални пољопривредници неће моћи да користе за довођење воде на своје њиве.
„Када би било довољно воде, мислим наводњавања, успели би да произведемо другу жетву“, каже Милан Ивановић, произвођач из Табановића.
Милиовј Шибуљ, пољопривредник из Кикинде, сматра да је наводњавање паметна ствар, али истиче да за то нема средстава.
„Доста нам је више да гледамо у небо и чекамо кишу, али не знам како ћемо све то ми успети да одрадимо јер су цене производа јако лоше. Јефтини су наши производи за те скупе кредите“, каже Шибуљ.
Министарство пољопривреде најављује до краја године још једну траншу кредита за пољопривреду од 100 милиона долара.
„Крајем године очекујемо и другу траншу од УАЕ где ће бити дугорочни кредити на период од 10 или више година, тако да ће моћи да се употреби за крајње кориснике за исте намене“, рекао је Гламочић.
Док не стигну нови долари из Емирата, Влада ће паорима, обећава министар пољопривреде, обезбедити повољне динарске кредите с каматама од четири до шест одсто за наводњавање и друге послове.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com