Зебња од резултата шкотског референдума

3208376_skotska-t
Велика Британија ишчекује судбинску одлуку. Шкотска сутра гласа за самосталност или против ње. То је прво такво изјашњавање у оквиру једне земље чланице Европске уније. Многи страхују да би шкотски референдум могао да подстакне друге европске регионе да крену тим путем.
Референдумско питање је: „Да ли Шкотска треба да буде независна земља?“ Право гласа имају старији од 16 година, односно око 4,3 милиона становника Шкотске, али не и 800.000 Шкота који живе у другим деловима Велике Британије.Мала је разлика између присталица и противника самосталности, што показује велику поделу међу Шкотима. Данашњи однос је 48 одсто за самосталност, 52 против. Процењује се, међутим, да има пола милиона неопредељених.
Политичари на обе стране до последњег тренутка доказују да су баш њихови аргументи прави. Премијер Шкотске позива сународнике да се у петак пробуде у бољој, самосталној земљи, док британски каже да глас против независности Шкотима доноси више.
„Желимо економски напреднију земљу, али није све у томе: реч је и о праведнијем друштву. Са том комбинацијом противници независности не могу да се такмиче“, истиче премијер Шкотске Алекс Салмонд.
Британски премијер Дејвид Камерон каже да је свако коме је стало до Уједињеног Краљевства – нервозан. „Уверен сам да Шкотској пружамо најбоље могућности: успешну економију и већу самосталност ако се изјасне против независности“, напомиње Камерон.
Присталице независности очекују да би експлоатација нафте у Северном мору могла од Шкотске да направи земљу благостања. Иако би морала да преузме и део британског националног дуга, који би износио око 100 милијарди фунти, по бруто домаћем производу била би на 14. месту на листи најбогатијих земаља на свету.
Предузетник Јуан Маки напомиње да су порески приходи и бруто домаћи производ у Шкотској већи него у другим деловима Велике Британије. „Шкотска је богата земља, али богатство не остаје овде, па ће нам независност омогућити да га контролишемо“, оцењује Маки.
Међутим, представници Шетландских острва у британском парламенту, која су богата нафтом, кажу да би локалне власти могле да размотре да ли хоће да остану уз Единбург, уколико већина на националном нивоу гласа за независност.
Многи стрепе да ће шкотски референдум покренути серију таквих изјашњавања широм континента. Шпанска провинција Каталонија најавила је референдум за 9. новембар.
„Такви процеси торпедују европски дух, јер је Европска унија створена да уједињује земље, а не да их цепа“, сматра шпански премијер Маријано Рахој.
Шкотска је постала део Уједињеног Краљевства пре 307 година, потписавши са Енглеском споразум о уједињењу.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com