Злоупотребе у додели новца за обнову

3285322_poplave-t
Премијер Вучић је рекао да се испитују евентуалне малверзације у обнови поплављених подручја. Директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић објашњава да је углавном реч о томе да су појединци лажно пријављивали да живе у поплављеним кућама и тако добијали помоћ која им не припада.
Људима који су угрожени у мајским поплавама сваки динар помоћи значи да су једну циглу ближе повратку кућама. Међутим, има и оних који су узели новац који им не припада. Од укупно 300 кућа које се граде од темеља, најмање 30 је спорно.
Куће јесу уништене, али њихови власници у њима нису живели па немају право на накнаду штете која, иначе, износи од два до три милиона динара.
„Имали смо апсурдне ситауције да гастарбајтери дођу из иностранства, наплаћују помоћ, па се са том помоћи враћају у земље у којима живе, а да своју некретнину оставе влажну, поплављену, станаре које ту живе оставе да живе у оштећеном објекту“, истиче директор Канцеларије за обнову Марко Благојевић.
Према његовим речима, треба имати разумевање за локалне самоуправе које су биле под огромним притиском јавности како би урадиле све што пре.
„Онда узимате здраво за готово оно што вам људи доносе као доказе власништва, пребивалишта“, каже Благојевић.
Малверзација је било готово свуда. Највише у општинама које су поплаве највише разориле. Обреновац је поднео 126 пријава полицији.
„Имали смо чак и једно пријављивање волонтера који је учествовао у писању решења, и подметнуо је свој рачун па је новац исплаћен њему. То је најпосле нађено јер је рачун био траг којим полиција иде“, наводи председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић.
У Параћину и Шапцу немају званичних информација о злоупотребама.
„Ми званичне информације намамо, али знамо да постоје пријаве против неких грађана који су дали лажне изјаве сведока. Видећемо“, каже председник Општине Параћин Саша Пауновић.
„Било је покушаја, али у свим појединачним случајевима када је постојала сумња, ми смо предузимали додатне мере, по службеној дужности смо ишли на терен, и тако решавали злоупотребе. Било је око десет таквих случајева“, наводи начелница Сектора за урбанизам у Општини Шабац Јелена Јекић.
У Канцеларији за обнову надају се да ће спорна решења бити поништена а новац враћен. Остатак посла обавиће полиција и тужилаштво.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com