Избори – Влада образлаже, Николић расписује

Nikolic
Социјалисти и напредњаци сагласни да су ванредни избори најбоље решење. Да би се републички и београдски избори поклопили, председник Србије их мора расписати до 29. јануара. Заједничко образложење предлога Владе за распуштање парламента и расписивање избора Ивица Дачић ће, у законском року, предати председнику Републике, али га неће лично писати.
После јучерашње одлуке лидера напредњака да се иде на ванредне парламентарне изборе, ту одлуку је потврдило Председништво СНС-а. На изборе се, предлажу напредњаци, иде паралелно са београдским, 16. марта. Истовремено, заседало је и Председништво партије премијера Ивице Дачића, на којем је закључено – СПС поштује став партнера у влади и сматра да су у овим условима ванредни избори најбоље решење.
Поносан на владу и своју улогу у њој. Ивица Дачић, каже да није хтео да кочи вољу коалиционог партнера и одвоји излазак на биралишта у престоници и остатку земље.
„Ја сам поносан што сам председник Владе која је остварила овакве резултате. Зато одлука о изборима не треба да баци никакву сенку на добре резултате рада ове владе. Сасвим је легитимно одлука да се иде на преверемене изборе и ту одлуку апсолутно не желимо ничим да оспоравамо. Ако би гледао страначке интересе, сигурно и за СПС нема бољег тренутка за изборе“, рекао је Дачић.
Да би се републички и београдски избори поклопили, председник их мора расписати до 29. јануара. Заједничко образложење предлога Владе за распуштање парламента и расписивање избора Дачић ће, у законском року, предати председнику Републике. Али га неће лично писати.
„Скупштина се не распушта јер Влада није добро радила, већ да би се добио нови легитимитет. Ја очекујем да СНС да предлог тог образложења и о томе ћемо разговарати наредних дана“, каже Дачић.
Лоша атмосфера у земљи, због које није лако спроводити реформе – за лидера СНС-а Александра Вучића је разлог због којег је предложио превремене изборе. Вучић не сматра да ће избори закочити борбу против корупције и криминала, разговоре са Приштином, пут ка Бриселу. Томе у прилог додаје и то да ће Србија бити прва земља која ће преговрати са ММФ-ом у јеку изборне кампање.
„Наша жеља да идемо на изборе подстакнута је чињеницом да сматрамо да Србија може брже, може више, може боље, да промене не могу да чекају, да немамо ни секунд времена за губљење, да људи у Србији тешко живе, да велики број младих и даље нема посао, да морамо да водимо рачуна о повећању животног стандарда“, рекао је Вучић.
Лидер СНС-а понавља да је Влада урадила много и не критикује рад њеног првог човека.
„Просто имате објективну ситуацију и такву атмосферу у друштву, зато је потребан чист мандат од грађана, за јасну политику, за јасну визију, за јасно сагледаваање будућности, пошто ће неки да говоре – желите више власти, апсолутно није истина, пошто сам имао понуду да будем премијер без избора. Ја то свакако нисам желео од председника Владе, Дачића, зато што је народ тај који треба да се определи за визију, за будућност, политику“, каже Вучић.
Да ли ће садашњи коалициони партнери имати шансе да буду и будући? Ивица Дачић демантује новинске написе да је влада СПС-а и СНС-а већ договорена, али каже да је досадашња сарадња основа да напредњаци буду први са којима ће разговарати после избора.
До избора, Влада ће функционисати у техничком мандату, што се, поручује Ивица Дачић, неће одразити на стабилност земље.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com