Изборни тријумф напредњака

2
Коалиција око СНС-а освојила је 48,8 одсто гласова, према прелиминарним подацима које је саопштио Цесид. Друга је листа коалиције окупљене око СПС-а са освојених 14 одсто гласова. Изнад цензуса су ДС са 5,9 и НДС са 5,7 одсто освојених гласова. Напредњаци постигли најбољи резултат од 1990. године када је обновљен вишестраначки систем.
Према прелиминарним резултатима Цесида, коалиција око Српске напредне странке освојила је 48,8 одсто гласова (157 мандата). То је процентуално рекордан број гласова за једну странку од када је уведен вишепартијски систем.Друга је листа коалиције окупљене око СПС-а са освојених 14 одсто гласова или 45 мандата.
Изнад цензуса су ДС са 5,9 (19 мандата) и НДС са 5,7 одсто освојених гласова, што је 18 мандата.
У парламент ће ући и мањинске странке Савез војвођанских Мађара који је освојио је 2,2 одсто гласова (седам мандата), Странка демократске акције са освојених један одсто или три мандата, као и Партија за демократско деловање са освојених 0,5 одсто гласова или један мандат.
Остале странке, према прелиминарним резултатима Цесида, нису прешле цензус.
ДСС је освојио 4,1 одсто, Покрет „Двери“ 3,4, УРС 3,3, ЛДП 3,1, СРС 2,0, Група грађана „Доста је било“ 1,7, Трећа Србија 0,5 одсто, Црногорска партија – Јосип Броз 0,5 одсто.Лидер напредњака Александар Вучић захвалио се грађанима на огромном поверењу које су пружили листи СНС-а.
Вучић је на конференцији за новинаре у седишту странке честитао свим противницима на резултатима и рекао да су напредњаци спремни да многима пруже руку, да разговарају и да сарађују.
„Ниједног тренутка никога нећемо ниподаштавати ни покушавати да понижавамо због резултата. Желимо да чујемо њихове идеје и шта је оно добро што заједнички можемо да урадимо“, рекао је Вучић.
Поновио је да су напредњаци спремни за дијалог са свим релевантним партијама, али да је најважније партнерство са грађанима Србије.
„До пре два дана говорили су да немамо шансу, да никада нећемо имати такав резултат. Показало се да људи поштују искреност, пред нама су тешке реформе, али сам сигуран да Србија има будућност у којој ће њена деца живети боље него данас“, истакао је лидер СНС-а.
Нагласио је да неће бити лако до тога доћи.
„Али сигуран сам да су грађани наше земље препознали после дуго година прилику да покажемо да можемо да будемо удружени, другачији и да можемо да радимо више и да можемо да се понашамо другачије и ја сам сигуран да ће Србија наставити европски пут, као и да ће сарађивати са свима у свету“, рекао је Вучић.
Рекао је да ће напредњаци наставити борбу против корупције, али да је најважнији задатак за оне који буду владали решавање проблема незапослености.
„Ја гарантујем – већ на половини мандата видеће се драматично смањење броја незапослених, и имаћемо више предлога и иницијатива како до тога да дођемо“, рекао је Вучић.
Честитке на изборној победи
Лидер коалиције око СПС-а Ивица Дачић честитао је напредњацима на оствареном резултату.
„У условима референдумског изјашњавања остварили смо за нас историјски резултат који цементира нашу позицију на политичкој сцени“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.
„Да нисмо имали јасне политичке ставове и кампању, и ми бисмо прошли као друге странке које су нас нападале и ниподаштавале“, рекао је лидер социјалиста и додао да се данас догодио „политички цунами“ и „дебакл досадашњих опозиционих странака“.
Лидер Демократске странке Драган Ђилас честитао је Српској напредној страници победу и поручио да ће ДС у републичком парламенту бити јака опозиција.
Резултат који је Нова демократска странка остварила на овим изборима није неуспех, ако се узме у обзир чињеница када је формирана и податак да цензус нису прошле неке странке које су на политичкој сцени неупоредиво дуже, рекао је лидер НДС-а Борис Тадић.
Грађани Србије данас су на ванредним парламентарним изборима бирали нови састав републичког парламента. На изборе је изашло 53,2 одсто бирача. Право гласа имало је 6.765.998 грађана, а на изборима је учествовало 19 листа.
За посланике републичког парламента гласало се и на Косову и Метохији, где је, према подацима ОЕБС-а, одзив био 34,42 одсто. Према договору Београда и Приштине гласачки материјал са Косова пребројан је у Рашкој и Врању.
Држављани Србије који живе у иностранству, могли су да искористе право на 35 бирачких места у више од 20 држава. Грађани Србије у Великој Британији и САД су због временске разлике гласали у суботу.
Представници партија коментарисали су прве прелиминарне резултате.
Стране дипломате су поручиле, коментаришући резултате, да очекују од нове владе да спроводи економске реформе. О убедљивој победи СНС-а известили су и светски медији.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com