Излиле се реке, прете клизишта

2969707_kliziste-t3
Мештани више општина у Србији боре се с поплавама. Критично у селу Ђунис код Крушевца. Појавила се клизишта у Драгачеву. Иако је тренутно мирнија ситуација на југоистоку земље, услед наглог топљења снега очекује се нови раст водостаја река. Министри у обиласку поплављених подручја.
Ванредна ситуација због поплава на снази је у 11 општина – у Лучанима, Пожеги, Прокупљу, Гаџином Хану, Дољевцу, Житорађи, Куршумлији, Лебану, Медвеђи и Трговишту. Због обилних падавина и изливања воде, има повремених прекида у саобраћају.Према речима начелника сектора за ванредне ситуације Предрага Марића јутрос је критично само у селу Ђунису код Крушевца. Поплаве угрожавају 25 породица које ту живе. Поплављено је и подножје Ђавоље Вароши, али земљане фигуре нису угрожене. Први пут је под водом и канал између железничке пруге и аутопута код Лесковца, али коридор није угрожен.
Због прилива у језеро Ћелије, Фабрика за прераду воде за два дана достигла је годишњу производњу. Западна Морава је у порасту код Трстеника – на свака три сата ниво те реке расте десетак центиметара, у селу Грабовцу.
Добре вести стижу из Дољевца. Река Типлица се полако враћа у своје корито и ситуација у односу на јучерашњи дан је много боља иако и мештани, али и надлежни кажу да не памте толику реку, јавља дописник РТС-а из Дољевца.
Начелнук Управе сектора за ванредне ситуације у Нишу Жарко Дамјановић рекао је за РТС да је протекла ноћ била релативно мирна.
У општини Алексинац у седам сати проглашена ванредна одбрана од поплава што значи да локална самоуправа мора да буде у приправности.
У односу на 2010. годину, када су у том крају биле поплаве, ово је повољнија ситуација.
Део пута Тешица-Дражевац је обустављен за саобраћај. У Витковцу је једна кућа поплављена, а у атару села Доњи Адровац поплављене су оранице.
Нове невоље мештана драгачевских села су клизишта која су се појавила после обилних падавина које су протеклих дана задесиле тај крај, јавља дописнк РТС-а из Лучана.
Више од 300 хектара било је под водом, а домаћинства више нису угрожена. Ово је после шест година трећа елементарна непогода која је донела велике штете, па је формирана комисија за процену штете.
Западна Морава излила се у Чачку и у Овчар Бањи и поплавила приобалне делове. Услед оштећења коловоза у потпуном су прекиду део пута Краљево – Гоч, деонице Лучани – Гуча и Ивањица – Ушће. Из „Путева Србије“ упозоравају на опасност од одрона. Поједине трафостанице искључене су из безбедносних разлога, па грађани у Прокупљу, Куршумлији и делу Ниша и даље немају струју.
Стручњаци упозоравају да, иако је тренутно мирнија ситуација на југоистоку земље, становништво треба да буде опрезно јер се услед наглог топљења снега наредних неколико дана очекује нови раст водостаја река.
На Копаонику има преко 40 центиметара снега који ће се у наредна два дана топити.
Хидролози процењују да се пораст водостаја очекује на Великој, Западној и Јужној Морави, Ибру, Нишави, Топлици, Јабланици Ветреници Млави и Тамишу.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com