Испумпавање воде на истоку Србије

3210496_tekija-t
Ситуација после поплаве у Општини Кладово полако се стабилизује, мада и даље великих проблема има у Грабовици, Текији, Подвршки и селима око Брзе Паланке. На подручју Мајданпека најтеже је у селу Бољетину где је поплављeно шездесетак објеката. Председник Србије Томислав Николић уручио помоћ угроженима.
Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић каже да је ситуација на истоку Србије веома тешка и да је у току успостављање „какве-такве нормализације живота“ у поплављеним подручјима.“Још увек је веома тешка ситуација у селу Грабовици где се вода из вештачког језера споро повлачи“, рекао је Марић.
Навео је да су припадници тог сектора јуче и данас ангажовани на обезбеђивању јачих пумпи како би се живот људима на том подручју учинио лакшим.
Председник Томислав Николић је био данас у Грабавици где је обећао становништву да ће се вратити да види које су мере предузете.
„Данас је очигледно да није могло да се предвиди, заштити, али мора да се отклони. Потребно је што више пумпи, стручни људи како би се што пре избацила вода“, рекао је Николић додајући да је неопходно да се штета одмах сними, како би се људи што пре вратили у своје куће.
Николић је угроженима уручио помоћ од 15 тона воде, 10 тона кондиторских производа, конзервиране хране и хране за бебе, 10 тона хигијенских производа и пелена за бебе и пет тона гардеробе и ћебади.
Председник општине Кладово Радован Арежина рекао је да се троје људи води као нестало, да су у овом тренутку најпотребније пупме и додао да војска помаже и да ће ускоро доћи у Грабовицу како би помогла и угроженом становништву.
Црвени крст Србије данас упућује четири камиона хране, воде, хигијенског прибора и материјала, помоћ становништву које је пострадало од бујичних поплава у Кладову и Обреновцу.
Припадници Војске Србије и данас су активно укључени у акцију помоћи грађанима у општинама Мајданпек, Кладово и Неготин које су погођене недавним бујицама и поплавама.
Формирана је инжењеријска радна група која са 300 војника и десетак машина и возила учествује у рашчишћавању путева, уклањању муља и шута, рекао је портпарол Министарства одбране мајор Јован Кривокапић.Војска, која је стационирана у кампу Караташ, рашчишћава терен у Текији и прогнозира да ће кључни радови бити завршени за десет дана. Потпуковник Живко Јовановић истиче да Војска има довољно технике за уклањање последица поплава – чишћење улица и појединих дворишта.
У Караташу се, поред војника, налазе и евакуисани који су претходно били смештени у хотелу. У почетку је стигло 70 особа, али се део њих вратио кућама или отишао код родбине. Сада их је у кампу четрдесет двоје. Поред 150 војника, тамо је и тридесeтак радника РТБ „Бор“ који, такође, помажу у Текији.Јуче је део Текије добио струју, док се очекује да ће је други део добити данас. Не зна се када ће стићи вода. Мобилни оператери раде, али не и фиксни.
За сутра су најављене нове падавине, што представља опасност, јер се иза Текије налази брдо које клизи.
Хидролог из РХМЗ-а Дејан Владиковић каже да ће најављене падавине, међутим, највише погодити западну и централну Србију, док ће у источном делу пасти пет до десет милиметара кише.
У међувремену, Општина Мајданпек отворила је наменски рачун за помоћ поплављенима у насељима Бољетин и Орешковица. Број наменског рачуна за донације је: 840-3135741-62.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com