Ко је нови шеф НАТО-а

29
Новоименовани генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да је криза са Русијом око Украјине „брутални подсетник колико је важан НАТО“.
Амбасадори држава чланица НАТО именовали су бившег норвешког премијера Јенса Столтенберга за новог генералног секретара Алијансе, који ће на дужност ступити 1. октобра, саопштио је НАТО, преноси Танјуг.“Желим да изразим своју подршку што НАТО не прихвата промену граница силом у Европи. НАТО је још једном доказао своју важност““, рекао је Столтенберг.
Одлазећии генерални секретар Северноатлантске алијансе Андерс Фог Расмусен оценио је јуче да је Столтенберг прави избор за његовог наследника на челу НАТО, пренео је Ројтерс.
„Он (Столтенберг) је прави човек који ће надоградити снажне и успешне резултате НАТО“, написао је Расмусен на свом налогу на Твитеру, додајући да је криза у Украјини показала да је потребно да НАТО и даље има снажно и одлучно лидерство.
Бела кућа је поздравила именовање Столтенберг назвавши га „доказаним лидером који је показао посвећеност трансатлантском савезу““, пренела је агенција АП.
Председница норвешке владе Ерна Солберг, која је прошле године заменила Столтенберга на месту премијера после девет година проведених на тој фунцкији, изјавила је да је избор Столтенберга, НАТО учинио јаким и уједињеним око именовања генералног секретара.
Двоструки норвешки премијер, Столтенберг је постао препознатљиво лице на међународној сцени са његовим достојанственим одговором после двоструког терористичког напада када је погинуло 77 људи у јулу 2011. у Ослу и околини, јавио је АП.
Америчка агенција наводи да је Столтенберг увек био одан савезник НАТО, који је подржао објављивање рата бившег америчког председника Џорџа Буша против тероризма после напада 11. септембра 2011. у САД и такође подржао одлуку о слању војника у Авганистан.
Столтенберг је подржао и одлуку Алијансе да бомбардује Либију, што је помогло у збацивању дугогодишњег либијског лидера Моамера Гадафија пре три године, који је по свргавању с власти брутално убијен.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com