Марко Милићев ухапшен у Кини

3182077_marko-milicev-t2
По потерници српског Интерпола, у Кини ухапшен Марко Милићев, због сумње да je својим возилом на Бранковом мосту ударио Луку Јовановића, који је подлегао повредама. Милићев ће бити изручен Србији, поручио министар Небојша Стефановић.
Марко Милићев, осумњичен да је 25. јуна својим возилом „мини-кантримен“ на Бранковом мосту усмртио Луку Јовановића, ухапшен је у Кини и биће изручен Србији, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Стефановић је, на ванредној конференцији за медије, рекао да се Милићев налази у притвору и додао да Србија и Кина немају уговор о екстрадицији, али да је Кина вољна да испоручи Милићева.
„Србија је већ започела разговоре о изручењу Милићева, иако билатерални екстрадициони споразум између Србије и Кине није закључен“, рекао је Стефановић, додавши да верује да ће то бити брзо решено захваљујући ангажовању амбасадора Кине у Србији и вољи Народне Републике Кине.
„Мислим да ћемо ово урадити много брже него што то предвиђа редовна процедура по реципроцитету која би могла да потраје и више недеља. Добро је што је у притвору. Србија ће покренути поступак екстрадиције вечерас или већ сутра ујутро, и очекујем да ће у наредних неколико дана, или највише неколико недеља, Марко Милићев бити у рукама српске полиције и правосуђа“, рекао је министар.
Према његовим речима, Милићев је 10. августа отишао у Турску, 13. кренуо ка Хонгконгу, а 15. августа је ушао у централни део Кине.
„Након тога смо обавестили кинеске власти и у сарадњи с њима, када смо имали довољно доказа за подизање оптужнице и црвене Интерполове потернице, покренули смо процедуру хапшења“, рекао је Стефановић и додао да детаљи о кретању Милићева у Кини још нису познати, нити се зна да ли је ухапшен још неко осим њега.
Стефановић је рекао да је Милићев ухапшен у централној Кини, по захтеву Србије, да му је истакла виза и да га ништа не везује за територију Народне Републике Кине. Додао је и да је потврда о хапшењу Милићева стигла из централног министарства унутрашњих послова Кине и истакао да није било лако пронаћи једног човека у милијарду и триста милиона људи.
Одговарајући на питања новинара, Стефановић је рекао да полиција још нема информације о судбини аутомобила „мини-кантримен“ којим је усмрћен младић, и да ће то бити познато тек када Милићев буде у Србији.
„И без тога имамо довољно сведока и доказа да направимо веома чврст случај пред судом“, нагласио је Стефановић.
Министар је захвалио Народној Републици Кини и председнику Кине, амбасадору Кине у Београду, али и припадницима српске полиције и другим полицијама на ангажовању у проналажењу и хапшењу Милићева.
Захвалио је и свима који су помогли у прибављању доказа за откривање одговорног за убиство Луке Јовановића, без обзира на то што је, како је рекао, у почетку било веома тешко наћи доказе и што се полиција прилично намучила „да готово ни из чега изгради добар случај“.
Стефановић је подсетио да су, као што је обећао, ухапшени и осумњичени за убиство Тијане Јурић и Луке Јовановића.
„Жао ми је што многи који су тада говорили да га никада нећемо ухватити, да га нећемо наћи, који су измишљали разне приче у међувремену, жао ми је што сада ћуте када се показало да све оно што смо рекли – да смо били у праву. Од Дарка Шарића до Марка Милићева, ухапсили смо сваког криминалца који је починио тешко кривично дело у овој земљи. Наставићемо тако да радимо и за полицију неће бити нерешивих случајева“, поручио је Стефановић.
Милићев је био у бекству, пошто је напустио Србију 10. августа летом за Истанбул у 12.25. Претпоставља се да је из Турске одлетео за Кину.
Осумњичен је да је, након што је аутомобилом ударио младића на мосту у Београду, са пријатељима побегао са лица места, а 15 дана касније и из земље.Tерети се за тешко дело против безбедности јавног саобраћаја, за које је запрећена казна затвора до осам година, али и за непружање помоћи лицу повређеном у саобраћајној несрећи.
Интерполова потерница је била расписана на два имена – Марко Милићев и Марко Марковић, пошто се сумња да oсумњичени користи и стари пасош на презиме Марковић, чији је нестанак пријавио прошлог септембра, а потом променио презиме.
Несрећа на Бранковом мосту догодила се када се Лука Јовановић враћао из града са пријатељима кући. Њима се на мосту покварила „лада“ и кад су изашли да помере ауто у зауставну траку, на њих је налетео „мини-кантримен“.
Возач „кантримена“ није се зауставио након несреће, а Лука Јовановић је преминуо дан касније у Ургентном центру.
Трећи основни суд je 19. јула одредио једномесечни притвор Саши Јанковићу, који је након несреће превезао Милићевљеве пријатеље који су били у „кантримену“. Након што је Милићев аутом ударио младића, његови пријатељи су прешли у такси возило, а Милићев је таксисти наредио да га прати.
Из „кантримена“ у такси прешли су Никола Лепен, Дана Маневски, Тамара Богдановић и Милица Новаковић, који се сумњиче да су извршили кривично дело – помоћ учиниоцу после извршења кривичног дела.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com