Мањак струје, неопходна штедња

3121506_eps-v-t
Због последица поплава, Србија се већ суочава са мањком струје. Испоруке угља из „Колубаре“ су преполовљене, производња не покрива потрошњу, па се недостатак надокнађује увозом. У ЕПС-у истичу да излаз из тешке ситуације није само у поскупљењу струје јер тиме предузеће решава трећину проблема које су донеле поплаве. Штедња је, кажу, неопходна.
Поплаве су електроенергетском систему оставиле огроман цех, а наплата тек предстоји. Стручњаци који су процењивали штету за Светску банку рачунају да само за увоз струје до краја грејне сезоне треба најмање 150.000.000 евра.
Сада треба да се увози више него зими да би се штеделе акумулације, тако да би зимски увоз, када цена буде већа, био минималан“, каже Слободан Ружић, директор енергетске консултантске фирме ЕСГ.
Треба додати и трошкове процењене штете од најмање 120.000.000 евра. И тај износ није коначан јер се не зна колико ће коштати поправка багера који су под водом у „Колубари“. Око поскупљења струје још се калкулише.
„Надам се да ћемо до краја месеца тачно знати да ли ће бити потребе да, због санације поплава, радимо нешто са ценом електричне енергије или не“, каже први човек ЕПС-а Александар Обрадовић.
Надлежни поручују да ће струје бити, али грађанима се саветује да електричну енергију штеде и, ако могу, већ током лета набаве огрев.
„Препорука је да сви који то могу обезбеде други енергент за грејање, а никако не електричну енергију. Такође је препорука да све мере енергетске ефикасности примене, од гашења светла и поклапања посуда када се кува – до оних озбиљнијих, са изолацијом“, каже Ружић.
Трошкови могу бити и већи јер треба имати у виду да енергетска стабилност и цене енергената зависе и од спољних утицаја: понуде и потражње струје и гаса на европском тржишту, кризних светских жаришта и, посебно, временских прилика.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com