Мере штедње у корист реалне привреде

3268643_zeljko-sertic-tt
Министар привреде Жељко Сертић каже за РТС да су мере штедње само један од инструмената Владе Србије, а главни циљ је да реална привреда почне да функционише. Напомиње да ће грађани бољитак који доноси штедња осетити тек наредне и 2016. године.Жељко Сертић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је привреда „загушена“ и преоптерећена нереалним бројем запослених, а да ће нове Владине мере допринети ефикаснијој привреди.
„Главни циљ је да се омогући да реална привреда почне да ради. Реална привреда је данас загушена многим стварима, од закона који су у неким стварима неусаглашени, проблеми са инспекцијама, проблеми са јавним предузећима која су добила неку врсту јавних овлашћења од државе, а која су неефикасна и не раде како треба свој посао“, наводи Сертић.
Министар привреде подсећа грађане да мере које су донете неће бити ефикасне за месец или два, већ да тек у наредној и 2016. години можемо очекивати бољитак.
Напомиње и да је циљ целог пакета мера да грађани живе боље.
Ипак, министар Сертић истиче да је привреда највише оптерећена нереалним бројем запослених у јавном сектору.
Зато, каже министар привреде, један од императива је да јавна предузећа добро послују.
Тај проблем је неопходно што пре решити и ускоро се могу очекивати мере Владе Србије у тој области.
„Постоји мозаик елемената који морају да се раде истовремено. Велики је притисак на ову Владу да решава проблеме од којих су неки наслеђени“, каже Сертић и додаје да има заинтересованих купаца и за јавна предузећа која лоше послују.
„Има заинтересованих купаца, али то не значи да ће сва та предузећа бити продата“, прецизира министар привреде и напомиње да ће за највећи број предузећа бити пронађено најмање лоше решење.
Сертић каже да ће за преговарачки сто већ следеће недеље сести представници министарства и предузећа, као и потенцијални купци, како би се пронашло најбоље решење за предузећа у реструктурирању.
Министар понавља да сами радници нису криви што су се ту нашли, али да сви сносе одговорност за ситуацију у којој су се предузећа нашла.
Министар Сертић закључује да ће ефикасности привреде допринети и другачије испланиран буџет за 2015. годину у коме ће субвенције бити смањене, не само за привреду већ и пољопривреду, и да ће сваки добијени новац морати да се зна на шта је потрошен.
Сертић ће учествовати на данашњем састанку министара спољних послова и економије земаља Западног Балкана и представника Европске комисије у Београду.
Очекује да буде постигнута сагласност о инфраструктурним пројектима, али и обезбеди подршка за развој малих и средњих предузећа.
„Очекујем да на састанку дође до усаглашавања на инфраструктурним пројектима који су важни за регион, не само у смислу да обезбеђујемо рад нашим предузећима која могу да учествују у тим јавним радовима, него и лакше обезбеђивање средстава за реализацију тих пројеката“,
закључује Сертић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com