Направљен план уштеде за јавна предузећа

3306107_zeljko-sertic-tv
Министар привреде Жељко Сертић каже за РТС да ће до краја недеље сва предузећа која имају нека јавна овлашћења добити упутство од 19 тачака како и на чему да уштеде. Ускоро и списак предузећа која иду у стечај, а која у процес приватизације, најављује министар Сертић.
Жељко Сертић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да у наредном периоду очекује да буде решен проблем јавних предузећа, и да је за то Влада већ направила јасан план који је отишао корак даље од препорука ММФ-а.
„Постоји списак тих предузећа и биће објављен до краја недеље. У четвртак и петак ће бити објављени спискови оних предузећа који иду у процес приватизације, а имаћемо јасне и конкретне спискове оних предузећа који иду у стечај. Тако да почетком јануара можемо очекивати прве јавне тендере“, каже министар Сертић.
Сертић напомиње да целокупна Влада ради на реформама јавних предузећа, али и да ММФ инсистира да чује шта је Влада спремна да уради са ЕПС-ом, „Србијагасом“, Железницама Србије.
У преговорима са ММФ-ом се осим о највећим предузећима разговарало и о локалним, указује министар Сертић, и додаје да је ММФ задовољан јер је Влада отишла корак даље него што је очекивано.
Тај корак даље, каже Сертић, подразумева да ће до краја недеље сва предузећа која имају нека јавна овлшћења, добити план у 19 тачака како да да уштеде на спонзорству и едукацијама, семинарима, путовањима.
Сертић понавља да одоговорност за лоше пословање неће сносити само директори, већ целокупни управни одбор предузећа.
На питање шта ће бити са највећим губиташима, министар Сертић каже да ће план Влада имати решење у наредних 10 дана, и наводи као пример да ће бити неопходно годину дана да се ЕПС реорганизује, да се подигне ефикасност тог предузећа и смање губици.
На питање колики је значај посете немачког вицепремијера Зигмара Габријела који у понедељак долази у Србију, министар Сертић каже да ће са њим разговарати и о процесу приватизације и о новим радним местима, указујући да је више од 370 компанија које раде у Србији немачког порекла.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com