Наставак реформи сигнал инвеститорима

Компаније из Америке и Немачке вољне су да наставе улагања у Србију, потврдили су за РТС амбасадори тих земаља, али као предуслове наводе – побољшање услова пословања и наставак реформи.
Улагање немачког „Мерцедеса“ и америчког Ен-Си-Ара добри су сигнали и за друге компаније из тих земаља када се Србија представља као инвестициона дестинација. Компаније из Америке и Немачке вољне су да наставе улагања у Србију, потврдили су за РТС амбасадори тих земаља, али као предуслове наводе – побољшање услова пословања и наставак реформи.Прва адреса на којој може да се нађе посао јесу компаније из информационих технологија. Добра вест је да ће долазак и развој овог сектора и убудуће имати подршку државе. Поставља се питање шта је још непоходно да би радних места било више.
Директор компаније „Хјуит Пакард“ Милош Ђурковић каже да је неопходно поправити образовни систем који треба да креира много модерније профиле који одговарају ономе што траже модерне економије.
Претходнице страних компанија су свакако амбасадори, а судећи према изјавама оних који представљају највеће улагаче у Србију, нови инвеститори могу се очекивати.
„Владајуће странке у Србији су се сложиле да су реформе неопходне, додуше, нису их дефинисали, али креирање бољег пословног амбијента укључује преговоре са Унијом, владавину права, усвајање закона који могу да омогуће веће запошљавање. Ако се то уради, видећете инвеститоре да долазе у већем броју“, рекао је Мајкл Кирби, амбасадор САД у Србији.
Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм каже да има још пуно тога да се уради.
„Потребно је реформисати економију, поједине немачке компаније се жале на присуство политичког притиска. Економски оквир мора да се мења и то је задатак за нову Владу“, рекао је Вилхелм.
И домаћи привредници верују да нова радна места могу да отворе и домаћи инвеститори, али само ако се настави са реформама, које не смеју да буду апстракти појмови.
„Конкретна реформа би била промена менталног склопа, да схватимо да тржиште мора да буде отворено и да учинимо напоре да радимо на једном отвореном и конкурентном тржишту“, рекао је Дарко Будеч, директор компаније „БАК“.
Ове године, према проценама Народне банке, очекује се милијарда евра страних инвестиција. То је за трећину више него прошле године. Пре свих, очекују се у аутомобилској индустрији, сектору инфромационих технологија и пољопривреди.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com