Непотпуни подаци о штети од поплава

3111550_marko-blagojevic-t2
Једанаест општина још није доставило коначне податке о штети од поплава, упозорава Марко Благојевић. Директор Канцеларије за обнову поплављених подручја напомиње да би, да су све информације достављене у предвиђеном року, помоћ могла да почне да се дели већ следеће недеље.Директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже да у овом тренутку може само да наслути колико би новца могло да буде прикупљено на донаторској конференцији у Бриселу. Постоје донатори који су се изјаснили да би помогли да се обнове поплављена подручја, али не и о колико новца је реч, рекао је Благојевић у интервјуу РТС-у.
Извесно је, каже Благојевић, да ће Европска унија бити највећи донатор, не само појединачно, већ и у укупној суми донација. Од Европске уније можемо да очекујемо више од 100 милиона евра. Међу државама које су најавиле помоћ, али не суму које би донирале, јесу и Немачка и Швајцарска, подсећа Благојевић.
Коментаришући позив за учешће на конференцији који је организатор упутио Косову, Благојевић каже да у томе нема ништа спорно. Косово је, објашњава, позвано на начин који је уређен Бриселским споразумом и претпоставља да организатор није хтео да изостави никога „ко би на било који начин могао да допринесе том процесу“.
Директор Канцеларије за обнову, међутим, упозорава на могуће проблеме у процедури расподеле помоћи, због тога што нису све општине на време доставиле неопходне податке.
Захтев да се доставе подаци о броју оштећених објеката и категорији штете упућен је у 49 општина, а до предвиђеног рока податке је доставило њих 38.
„Опет општине нису одреаговале на време и ја не знам из којег разлога оне чекају. Како је могуће да сам ја у већој мери заинтересован да се помогне људима у општинама него што су то руководства у тим општинама. Мени то стварно није јасно!“, истиче Благојевић.
Држава је институционално спремна за расподелу помоћи јер ће ове недеље бити усвојен закон о обнови.
„Закон ћемо имати ове недеље, следеће недеље бисмо могли да почнемо да делимо тај новац када бисмо у овом тренутку имали све информације, али их немамо!“, упозорава Благојевић.
Канцеларија би, како каже, могла да закључи списак, али са друге стране не може због неодговорности функционера у општинама да остави људе без помоћи.
Контрола трошења новца који је намењен обнови регулисана је законом који ће бити усвојен ове недеље.
Успостављен је систем надзора који би требало да обавља Канцеларија и предвиђен је другачији систем јавних набавки који је, како каже Благојевић, „отворен, али истовремено предвиђа далеко краће рокове“.
Благојевић на крају напомиње да су предвиђена два кључна критеријума – брзина и транспарентност трошења новца, али ниједан од та два критеријума не сме да иде науштрб оног другог.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com