(Не)реалне општинске процене штете

Kori-Udovicki
Већина општина није предала адекватну процену штете настале од поплава, каже министарка државне управе Кори Удовички за РТС. Сви ћемо бити ангажовани на обнови, али важно је да је Марко Благојевић добио јасан мандат да одређује приоритете, сматра Удовички.
Већина општина је предала прве процене штете од поплава, каже министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.
„Али, рекли бисмо да је мањи број њих доставио адекватну процену. Негде можда из незнања, а негде можда јер имамо тај стари обичај да кажемо да много вреднујемо оно што се надамо да ће неко обновити“, рекла је Удовички гостујући у Дневнику РТС-а.
Истиче да и друге земље наилазе на исти проблем са којим се суочава и Србија. „У земљама које нису савршено уређене, као што је и наша, људи се слично понашају“, рекла је Удовички.
Министарка је указала да поред општинских процена постоје и централне информације. „Имамо попис, знамо шта је било поплављено, и величину кућа и тип“, рекла је Удовички и истакла да ће се онда сучељавати подаци.
Други део проблема представља то што је методологија коју примењују општине компликована и детаљна и треба да се примени у јако кратком периоду, указала је Удовички.
„Ово јесу требале да буду оквирне процене, сада упрошћавамо методологију и шаљемо неке једноставније“, рекла је Удовички и додала да ће послати нова упутства за процену штете тамо где она није достављена, или није била адекватна.
Наглашава да обнова није само у надлежности Министарства државне управе, већ да је обнова сваке појединачне ствари у надлежности неког ресорног министарства.
„Наша је надлежност да општине буду у стању да свој посао одраде како треба, да их подрже. Ми немамо оперативну надлежност. Радови на највишим приоритетима су кренули, рецимо у електроенергетском систему, затим креће и инфраструктура, најважније је да се главне саобраћајнице обнове, да буду проходне, тако да помоћ и материјали могу и да се доставе“, рекла је Удовички.
Објашњава да је неопходно да се истовремено прави евиденција о свему што се поправља, да се не би санацијом нарушила управо та евиденција, јер ћемо од неких међународних фондова настојати да ретроактивно добијемо надокнаду.
„Процес процене је не само процес процене штете, већ и да се дође до плана обнове капацитета. Није само ствар да се поправи зграда, већ и да се омогући да се живот врати у нормалу“, истакла је Удовички.
Онима који не дају процену биће пружена већа подршка, рекла је Удовички и додала да ће министарство само направити процену, ако она коју општина да не буде одговарајућа.
Говорећи о именовању Марка Благојевића за директора Канцеларије за обнову, Удовички је рекла да ће та Канцеларија имати најшире надлежности у вези са обновом, да ће код њих да се донесу судови колика је штета, да се раде пројекти реконструкције и враћања живота у нормалу.
И министарства ће, каже, радити за њих, али они ће управљати целим процесом, рекла је министарка.
„Мислим да је одлично што је изабран неко из Невладиног сектора“, каже министарка и додаје да ће сви министри радити са њим.
„Сви ћемо бити ангажовани на том задатку, али важно је да је неко добио јасан мандат да одређује приоритете“, закључила је Удовички.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com