Неслагања у подацима о трговању струјом

Пошто су утврђена велика неслагања у подацима државних институција и јавних предузећа у количини електричне енергије којом се тргује, Савет Владе Србије за борбу против корупције апеловао је на Владу да се то преиспита. ЕПС демантује наводе Савета за борбу против корупције.
Савет за борбу против корупције наводи да је неслагања утврдио анализом стања у области трговине електричном енергијом, а након примљене представке грађана у којој се указује на незаконитости у трговини струјом на тржишту Србије, преноси Бета.У извештају о трговини електричном енергијом, који је достављен Влади Србије, наводи се да су анализом добијених података од „Електропривреде Србије“ (ЕПС), „Електромреже Србије“ и Управе царина, уочене велике разлике у количинама електричне енергије коју је увезао и извезао ЕПС у периоду од 2010. до 2012. године, иако би ти подаци сходно инструкцији Министарства финансија од 6. августа 2009. године требало да буду истоветни.
Поред вишеструких неслагања у количинама, Савет је уочио и велике разлике између цене увезене и извезене електричне енергије, због чега је ЕПС од 2010. до 2012. године имао мање приходе за око 30 милиона евра, док су други лиценцирани трговци електричном енергијом остварили приход од 49,4 милиона евра.
Савет је од Пореске управе добио податак да је лиценцираним трговцима електричном енергијом по основу промета електричном енергијом у том периоду враћен ПДВ у износу од 12,48 милијарди динара, у законском року, без обзира на то да ли су трговци измирили своје пореске обавезе према буџету.
„Када узмете и саберете све што је увезено у Републику Србију па одузмете оно што је извезено из ње, додате шта је произведено не добијете оно што је потрошено. Значи, стално имамо да је много већи извоз из Републике Србије него што је на располагању струје за извоз, а то је основа за повраћај ПДВ-а“, рекла је Мирослава Миленовић, члан Савета за борбу против корупције.
„Пореска управа није у могућности да проверава количине електричне енергије које се исказују на фактурама лиценцираних трговаца, као и њихове вредности на основу количина, па остаје сумња да ту контролу нико не врши, што ствара простор за злоупотребе, имајући у виду да надлежне институције имају потпуно различите податке о исказаним количинама електричне енергије која се прометује на тржишту Србије“, наводи се у саопштењу Савета за борбу против корупције.
ЕПС: Нетачне тврдње Савета
Електропривреда Србије демантовала је наводе Савета за борбу против корупције о малверзацијама у трговини струјом од 2010. до 2012. године и нагласила да су подаци који је јавно предузеће дало том телу Владе Србије апсолутно тачни.
ЕПС у саопштењу истиче да је потрошња купаца у Србији значајно већа током грејне сезоне, због чега тада купују енергију, док је ван грејне сезоне продају на тржишту.
Додали су да електрична енергија купована у складу са Законом о јавним набавкама и да је то потврђено приликом контроле Државне ревизорске институције за 2011. и 2012. годину.
„Став да је ЕПС остварио мање приходе за око 30 милиона евра због разлике у цени није релевантан нити прецизан, јер разлика у цени није остварена при куповини и продаји у истим тржишним периодима.
Такође, став да је разлика у цени којом је ЕПС трговао омогућила лиценцираним трговцима приход од 49.436.019,80 евра није тачан, јер није им ЕПС омогућио разлику у цени, већ тржиште електричне енергије“, објашњавају у ЕПС-у.
Из тог предузећа су истакли и да је Савет нетачно протумачио податке из тебела јавних предузећа Електропривреде Србије, Електромреже Србије и Управе царина, „зато што се бројке у табелама не односе на исте појмове“.
„Због тога су и бројке о извозу и увозу сасвим различите. Директним поређењем ових бројки није могуће урадити тачну анализу и зато извештај Савета за борбу против корупције није тачан“, изричити су у ЕПС-у.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com