Николић: Вучић не сме да одустане

Tomislav-Nikolic
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је одлука о смањењу плата и пензија у ствари одлука да се оне осигурају, јер се могло десити да их уопште не буде. Вучић не сме да одустане, јер не знам никог другог ко би имао ту храброст, истакао је Николић.
Томислав Николић је додао да политички терет тешких мера није само терет премијера Александра Вучића, већ свих нас, па и његов.Председник Србије је гостујући на ТВ Пинк објаснио да су мере штедње начин да се пензије и плате осигурају, јер без увођења таквих мера можда и не би ни имали плате и пензије и на њих грађани не би могли да рачунају, преноси Танјуг.“Вучић не сме да одустане, јер не знам никог другог ко би имао ту храброст“, рекао је Николић, истичући да се морало зауставити пропадање.
Често сам разговарао са Вучићем о томе шта предузети, јер се дан Д примицао, односно било је јасно да ће једном морати да се стане са технологијом владања по систему „задужуј се и продај“, како је рађено од 2001. до 2012, можда 2013, рекао је председник Србије.
У политици постоји избор да нешто урадите или да трајете, да народу учиниш по вољи или да водиш државу и народ, рекао је Николић.
Николић је подвукао да Србија сада има такав углед у свету да је на рачун тог угледа могла да се још задужи, да ова власт настави тако још неко време, али, да то нису хтели никако да учине.
„Не можемо виже да варамо сами себе“, закључио је Николић и додао да не мисли да ће грађани да им честитају због тих мера али да је важније да ће те мере дугорочни позитиван ефекат јер смо на краткорочнима изгубили много.
Председник је додао да нема више шта ни да се прода, а на критике опозиције да се ова власт још више задужила у претходне две године узвратио тврдњом да су задуживања била двоструко јефтинија, те да би иначе у међувремену банкротирали.
Николић је навео да су премијер и он заједно заступали ту идеју у СНС и да је сада прилика да покажу да су озбиљно мислили да преузму терет на леђа.
„Није то терет Александра Вучића, него свих нас и хоћу да кажем да је то и мој терет и да примим барем део на једно раме“, рекао је Николић и додао да не сме да се деси да се одустане од тих мера.
Николић је подсетио и да је Вучић у кампањи најављивао тешке мере, да је он то подржавао и такође говорио да ће се Србија суочити са тешким мерама. Он сматра да грађани Србије знају да су предложене мере морале да се десе, да су се десиле и да више нема повратка.
Председник је додао и да очекује да коначно буде успостављена приходна страна буџета, те да су сви сада задужени да нађу партнере како би што пре ставили у функцију предузећа која данас много коштају државу и да она почну да намирују део приходне стране буџета.
Упитан ко је крив за ситуацију у земљи, Николић је рекао да је доста тога речено ко је крив, те да су из ММФ стално стизала уверења да мора нешто да уради са пензијама.
Николић је рекао и да је када је изабран за председника отишао у Русију и са руским председником разговарао о позајмици за српски буџет.
„Ја сам дошао да молим, а он је рекао да није проблем за позајмицу, али да ће тај новац да се потроши. Рекао је ‘хајде да разговарамо колико вам инвестиција треба’. Тај новац је потрошен, јер је био намењен да се намирују минуси“, рекао је председник.
„Вучић и ја неком озбиљно сметамо“
Председник Николић изјавио је, поводом медијске кампање против њега, да он и премијер Вучић „неком озбиљно сметају“ и да неко озбиљно покушава да их посвађа. То, међутим, не може да се деси, рекао је Николић.
Николић је додао да од када су у странци њега и Вучића, у већој или у мањој мери, покушавају да посвађају, и да су „медијски увек у свађи“ и да су то раније чинили они који су схватили да би њих двојица једног дана могла да воде земљу.
„Постојала је та жеља од раније да нас раздвоје. То се ради систематски“, рекао је Николић и додао да су те наводне свађе они понекад, спорадично и демантовали, мада није било ни неке потребе за тим.
Међутим, сада је та „акција“ већих размера, приметио је Николић и додао да су њих двојица о томе разговарали. „Ствара се утисак да смо у сукобу и ја сам тога потпуно свестан. То долази од људи болесних амбиција“, подвукао је Николић.
Он је додао да овога часа СНС ни Вучића нико не може да сруши. Како је додао, њега може да сруши само народ.
Према Уставу, додао је Николић, председник који се не огреши о Устав, таман и да ради лоше, не може да се мења, те је напад на председника Републике потпуно бесмислен сада.
Николић је подсетио да је за Вучића рекао да му је политички син, да га је упоредио са својим синовима и да се Вучић против тога није побунио, а да он не може ни да помисли нешто лоше неком кога сматра сином.
„Знам колико је Србији потребно да успе“, рекао је Николић и истакао да га Вучић консултује о свим важним одлукама. „У тандему некоме озбиљно сметамо“, поновио је председник.
Николић је рекао и да сматра да ради најбоље што може и да ради боље од претходника, да ова влада заслужује помоћ и да бољу владу не може да замисли, због тога што је води Александар Вучић.
Како је навео, грађани можда и могу бољу владу да замисле, али он не може. „Не могу да замислим бољу, не персонално, али не могу да замислим човека који је бољи“, казао је председник Србије.
Говорећи о борби против криминала, председник Николић је рекао да долази дан када ће полиција да закуца на врата сваког криминалца у Србији, и да и онај ко је упропастио државу мора да одговора, исто као и онај који разбије туђи ауто или запали туђе сено.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com