Нови поплавни талас у Србији

2976096_vrnjacka-banja-t2
Невреме које је послеподне погодило неколико градова у западној Србији угрозило многа домаћинства. Посебно тешка ситуација је у Врњачкој Бањи, где је водена бујица однела седам мостова и поплавила 200 кућа. Опасност прети и од градоносних облака, кажу у Сектору за ванредне ситуације Србије.
Набујали потоци и реке поплавили су насеља у Врњачкој Бањи, тако да је читав град буквално под водом. Вода је чупала бетонске стубове и померала аутомобиле, јавља дописник РТС-а.Поплављен је центар Врњачке Бање, а вода је продрла у стамбене објекте, у зграду Скупштине општине, а угрожено је и око 300 локала.
Бујица је кренула са Гоча, од Липовачке и Врњачке реке.
На терену су припадници Сектора за ванредне ситуације. Невреме у овом граду, које је трајало око 45 минута, направило је велику штету.
Дописник РТС-а јавља да је један део Врњачке Бање без струје, као и да су у прекиду телефонске везе.
После најновијих падавина у крушевачком крају, ниво Јужне Мораве је достигао 310 центиметара и проглашена је редовна одбрана од поплава.
Невреме је погодило и неколико градова у западној Србији. Проблема има у читавом моравичком округу, на подручју Ивањице, Лучана и Чачка.
Мештани у чачанском насељу Атеници заустављају воду џаковима, даскама, крпама и свиме чиме располажу.
Како је РТС-у речено, због громова и пожара на трафостаницама у појединим селима нема струје.
Проблема има и у околини Гуче где се вода слива са околних брда, па је регионални пут Гуча-Лучани био у прекиду. Због клизишта је евакуисана једна породица из тог места.
Штаб за ванредне ситуације Златиборског округа издао је наредбу за свих 10 локалних самоуправа да због обилних падавина буду у приправности штабови, као и људи и механизација у јавним предузећима.У Ужицу је Ђетиња стигла до пешачке стазе. Комунална предузећа су у приправности, а припремљен је и камион џакова са песком.
Тешка ситуација је у Пожеги где су поплављена поља у Узићима, Гугљу, Пријановићима и Пилатовићима због изливања Моравице и Ђетиње.
Предузеће за путеве Београд ангажовано је на рашчишћавању Ибарске магистрале. У општини Горњи Милановац, вода је преплавила пут од Рудника до Љига. Најтеже је у Дићима и Штавици.
Вода је однела скоро све насуте путеве у прањанском крају.
Невреме праћено грмљавином и јаком кишом захватило је и Ваљево. Улицама су текле речне бујице па је саобраћај у једном делу града у застоју или је успорен.
Водостај Колубаре нагло је порастао, али не прети опасност од њеног изливања на градском подручју.
У селу Лозањ на падинама Рајца, око 19 сати пала је јака киша која је довела до изливања потока и створила бујицу која је носила све пред собом.
Киша је пала на око 50 хектара, а поплавни талас, висине преко једног метра, носио је ограде и оштетио регионални пут Горњи Милановац – Горњи Бањани.Олујно невреме праћено градом за 40 минута вечерас је нанело огромну штету у куршумлијском селу Сагоњево. Мештани процењују да је уништено око 80 одсто усева.
Опасност од градоносних облака
Начелник Сектора за ванредне ситуације Србије Предраг Марић објаснио је да, за разлику од поплавних таласа који су претходних дана угрожавали домаћинства, Врњачку Бању, Чачак, Гучу, Мајданпек, Лучане и Ивањицу погодиле су обилне падавине које су од „поточића направиле реке“.
„Овде се ради о обилним падавинама које су се нагло сручиле, поплавиле објекте, и тако исто брзо ће се и повући, али потребно је да наши људи црпу воду како би се ситуација довела у неко нормално стање“, рекао је Марић.
Марић је додао и да су се над појединим деловима Србије појавили градоносни облаци.
Забележена је појава градоносних облака. До које мере је то довело до штете, најверовантије ћемо знати у току сутрашњег дана“, рекао је Марић.
„Сезона заштите од града каснила је петнаестак дана. Владина Комисија за давање сагласности за ново запошљавање код корисника јавних средстава дала је РХМЗ-у сагласност да са 3.300 стрелаца склопи уговор о делу тек 15. априла. Нажалост, није довољно да се добије сагласност, већ ти стрелци морају да прођу кроз лекарске прегледе, који су сада у току“, рекао је Марић.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com