Обрачун Пореске управе са сивом економијом

Rada-Kostic
Ове године приходи од пореза већи су него претходне, али је остао проблем са наплатом ПДВ-а. Као део мера борбе против сиве економије, Пореска управа кренула је у већу контролу привреде.
Уз постојећих 600 пореских инспектора на терен излази још 400, а помоћница директора Пореске управе Рада Костић каже да ће порески контролори пратити издавање фискалних рачуна и да ли су радници пријављени.“Таквим интензитетом каквим ја не памтим да смо до сада радили, упутили смо све снаге које имамо, радимо максимално. Дневно добијамо извештаје и резултати су за почетак фантастични“, рекла је Костићева, гостујући у Дневнику РТС-а.
Према њеним речима, контроле се врше по свим местима у земљи и то по анонимним пријавама и по процени Пореске управе.
Од 12.500 контрола фискалних каса и контроле да ли су радници пријављени, било је укупно 22 одсто неправилности, прецизира Костићева и додаје да су последице затварање радње и прекршајна казна.
„Затварање радње може бити од седам до 60 дана. Кад се затвори, то би требло да буде свима наук – и код кога су стигли контролори и код кога нису – да је вероватно боље да своје запослене пријаве“, истиче помоћница директора Пореске управе.
Подсетила је и да је закон предвидео погодности за послодавце – право на повраћај доприноса од 60 одсто имају они који запошљавају до девет радника, од 10 до 99 радника 60 одсто, а они који запошљавају 100 и више раника могу повратити и 75 одсто уплаћених доприноса.
Одговарајући на критике министра привреде да постоје читави градови где се не издају рачуни, Рада Костић наводи да је у тим градовима ПДВ наплаћен бруто, али када се изврши повраћај ПДВ-а не остане много за буџет.
„Када буду урађене анализе за градове код којих имамо тај проблчем, може се десити да се у тим градовима налазе велики извозници и да је негативан ПДВ (нето) зато што је велики повраћај“, објашњава Костићева.
Према њеним речима, Пореска управа од прошле године може да контролише и сиво или црно тржиште, које је раније било у надлежности Тржишне инспекције.

Nešvil media-Impresum

Nešvil media-proizvodnja medijskih sadržaja

Gl.i odg.urednik:Nebojša Ković

Medij je upisan u Registru medija pod brojem

IN001155  MB:66389197 PIB:112840482

TR:200-3442650101882-03

Adresa: Mike Vitomirovića br.145D, 15350 Bogatić

Telefon: 065/902-92-00

E-mail: [email protected]

Web: www.nesvil.com